'Hemen evlenin!' Erdoğan, göreve yeni atanan kaymakamlara “Kimin bacası tütmüyor, kimin evinde sıkıntı var tespit edecekseniz. Evli olmayanların da çabuk evlenmeleri lazım, bekarlık size yaraşmaz” nasihatında bulundu...

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina"da göreve yeni atanan 66 kaymakamı kabul etti. Erdoğan kaymakamlara seslenirken şunları söyledi:

* Vatandaşla iç içe olun. Kimin bacası tütmüyor. Kimin evinde bir sıkıntı var. Hanımefendilerle beraber, evli olan kaymakamlarımız hanımlarıyla, evli olmayanların da tabii çabuk evlenmeleri lazım bekarlık size yaraşmaz, hemen bu işi de halletmeniz lazım.

* Makamda vakti doldur. Gelen gidenle çay sohbeti, ondan sonra eve dön, böyle kaymakamlık olmaz. Böyle valilik olmaz, böyle idarecilik olmaz. Evli olanlarınız eşlerinizle beraber halkla kaynaşmalısınız, tanışmalısınız.

* Kaymakamlar, mesai mefhumu olmayan devlet memurları olarak çalışmak zorundadır. Makamınız, eviniz halka açık olmalı.

* Çalışan, gerektiğinde ayağına çizmesini giyen, gerektiğinde eline kazmayı küreği alan, gerektiğinde bir de bakmışsınız ki iş makinesinin üstüne çıkıp adeta bir operatör olan insanlar olmalısınız.

* Sizler oralara, devletin asık suratını, otoritesini göstermek üzere değil, şefkatini merhametini, kucaklayıcılığını göstermek için gidiyorsunuz. İhtiyacı olan vatandaş gelip sizi bulmayacak, ondan önce siz gidip onu bulacaksınız. çünkü bizim vatandaşımız gururludur gelemeyebilir. Adaletten, hak ve hukuktan taviz vermeyin.

"Sadakayı zengin dağıtır"

* Muhalefet hep şunu söylüyor: "Bunlar sadaka dağıtıyor". Devletin sadaka dağıtması diye bir şey olmaz. Devletin sosyal devlet olma bilinciyle fakir fukaraya, garip gurebaya ulaşması olur bu anayasal bir görevdir. Sadakayı zengin birey dağıtır. Bizim değerlerimizde zengin birey de onu dağıtırken sağ elin verdiğini sol el görmez. Devlet görevini yerine getirir. O da demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmanın gereğidir. Yani sosyal devlet olmanın gereği budur. Sosyal devlet olmanın gereği budur. Fakir fukara garip gureba kalmayacak. Bu imkan var mı, var. Bunun tasarruf yetkisi siz de mi, sizde... Yapacaksınız. Biz, milli bütçeden bunu tahsis ediyoruz. Niçin, bunu yapmanız için... "Bankaya koyalım, bankadan bu nemalansın". Yok arkadaşlar biz, bankaya koyun oradan faizi olsun diye vermiyoruz bu parayı. Bunu gidin fakir fukarayı, garip gurebayı arayıp bulun ve onlara dağıtın diye veriyoruz. Yasalar önünüzde. Her şey açık ve net, size bu yetkiyi veriyor. Muhalefet laf olan beri gele diye bunları konuşuyor, "Sadaka devlet" diye. Varsın onlar öyle konuşsun.