Türkiye'deki 24 milyon buzdolabının yaklaşık 15 milyonunun enerji verimliliği düşük ürünler olduğuna dikkat çeken Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Özcan Aydilek, bunların A+ türleri ile değiştirilmesi halinde Keban Barajı kadar tasarruf sağlanabileceğini vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TÜRKBESD tarafından Rixos Grand Ankara'da düzenlenen 'Beyaz Eşyada Enerji Verimliliği İçinVerimli İşbirliği' konulu basın toplantısında konuşan Aydilek, evlerdeki enerjitüketiminin nedenlerine dikkat çekti. Türkiye'deki 24 milyon buzdolabının yaklaşık 15 milyonunun enerji verimliliği düşük ürünler olduğuna dikkat çeken dernek başkanı Aydilek, "Oysa bu ürünler, A+ ile değiştirilecek olursa Keban Barajı, A++ ile değiştirilecek olursa Atatürk Barajı ve A+++ ile değiştirilecek olursa 2 Keban Barajı'nın ürettiği elektrik miktarı kadar tasarruf sağlanabilir." dedi.

Özcan Aydilek, tüketicinin bilinçlendirilmesi ve evindeki verimsiz ürünleri değiştirmesi için Avrupa ülkelerinde olduğu gibi teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Son 10 yılda yaptığı atılımla üretimini yüzde 400 artıran Türk beyaz eşya sektörünün, 25 milyonluk kapasitesi ve 20 milyonun üzerindeki üretimiyle Avrupa'nın en büyük üreticisi haline geldiğini de vurguladı.

Toplantıya; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, BSH İcra Kurulu Üyesi Ronald Grünberg, Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, İndesit Satış Direktörü Turgay Dağ ve Candy Grup Satış Direktörü Engin Özsayın ile çok sayıda davetli katıldı.