Grönland’da buzulları tekneyle ziyaret eden turist grubu, bir buzdağında gerçekleşen ani çökmeyi ve ardından oluşan dev dalgayı saniye saniye görüntüledi. Hızla olay yerinden uzaklaşan turistler ölümden döndü.

Olay, Grönland’ın üçüncü büyük şehri Ilulissat’ın kuzeyindeki buzul bölgesinde meydana geldi. Güzel bir havada gezintiye çıkan Avustralyalı turist ve rehberi, dev buzdağlarının etrafında tur atmaya başladı. Bu sırada aysberg üzerinde hareketlilik gören turistler, kameraları ile olası bir doğa olayını beklemeye koyuldu. Bir süre sonra buzdağından büyük bir kütle denize çöktü. Kopan parça metrelerce yükseklikte inanılmaz bir dalga oluşturdu. Teknelerinin yönünü değiştirip hızla kaçan turist grubu, üzerlerine doğru gelen ‘tsunami’den son anda kurtuldu. Yaşananlar an be an kameraya yansıdı.

Küresel ısınmayla ilgili araştırmalar yapan bilim insanları, geçtiğimiz günlerde Grönland'ın kuzeyindeki Petermann Buzulu'ndan New York'taki Manhattan adasının iki katı büyüklüğünde bir buzdağının koptuğunu açıklamıştı.