Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı, beraberinde getirdiği buzlanma nedeniyle ciddi yaralanma ve sakatlanmalara neden olabiliyor.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Uzmanı Operatör Dr. Faruk Ortaköylüoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışı ile birlikte düşmeye bağlı kırık ve çıkık vakalarının arttığını bildirdi.

ELLERİNİZ CEBİNDE OLMASIN

Kırık ve çıkık vakalarının büyük bölümünün buzlu yolda bilinçli yürümemek ve dikkatsizlikten kaynaklandığını anlatan Ortaköylüoğlu, şu uyarılarda bulundu:

"Karlı ve buzlu zeminlerde düşmeye bağlı vakaların büyük çoğunluğunu el ve bilek kırıkları oluşturuyor. Buzlu yolda yürürken dikkatsiz olmak, telafisi güç sorunları beraberinde getiriyor.

Öncelikle, buzlu zeminde yürürken kesinlikle ellerin cepte olmaması gerekiyor. Eller ve kolların serbest olması vücudun dengesinin sağlanması için son derece önemlidir.

KÜÇÜK ADIMLAR ATIN

Ayrıca, eller düşme anında darbeyi hafifletmek için görev yapıyor. Ellerin cepte olması durumunda genellikle baş kısmının ellerle korunamaması nedeniyle sert zemine çarpmadan kaynaklanan ve ölümle sonuçlanan ağır travmalarla karşılaşıyoruz.

Buzda yürürken adımlar da çok önemli. Adım büyüdükçe vücut dengesini sağlamak zorlaştığı için adımların küçülmesi, yere yakın, hatta sürükleyerek atılması gerekiyor. Bütün bunlarla birlikte dikkatin kaybolmaması için çok sık aralıklarla yere bakarak yürümek zorundayız."

AYAKKABI SEÇİMİ ÖNEMLİ

Buzlu zeminde yürürken ayakkabı seçiminin de önemli olduğunu ifade eden Ortaköylüoğlu, lastik veya kauçuk tabanlı ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kar ve buzlu ortamda ayakların ıslanacağı endişesiyle daha kuru olan buzlu ortamın seçilmesinin de yanlış olduğunu vurgulayan Ortaköylüoğlu, daha yumuşak ve kayma riski daha az olan karda yürümenin sakatlanma olasılığını azalttığını belirtti.

YAŞLILAR ÇOK DAHA DİKKATLİ OLMALI

Karlı ve buzlu zeminde kaymaya bağlı sakatlanmaların yaşlılar için daha riskli olduğunu dile getiren Ortaköylüoğlu, yaşlıların daha kolay düşerek sakatlanabildiklerini ve tedavilerinin daha zor olduğunu bildirdi.

Yayaların mümkün olduğu kadar buzlu zeminde sokağa çıkmamaları gerektiğini anlatan Ortaköylüoğlu, "Yaşlılardaki kırık tedavisi mutlaka ameliyatla oluyor ve tedavi süresi oldukça uzuyor. Bu nedenle, buzlu zemin yaşlılar için daha büyük tehlike oluşturuyor" dedi.