Avusturya, Türk Büyükelçi Ecvet Tezcan"ın bir gazeteye verdiği demeçle çalkalanıyor. Türkiye ise, Viyana ile krize giren ilişkileri düzeltme telaşında. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Büyükelçi Tezcan"ın Avusturya Dışişleri Bakanlığı"na çağrılmasına kadar varan krizi yumuşatmak için devrede.

Sabah saatlerinde, krizin patlamasından hemen sonra Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile telefonla görüşen Davutoğlu, Avusturyalı meslektaşına “Büyükelçi"nin kişisel görüşleridir” mesajını verdi.

Davutoğlu, aynı mesajı, bulunduğu Strazburg"da kamuoyuyla paylaştı. Bir gazetecinin, krizi hatırlatarak, “Avusturya Dışişleri Bakanı ile görüştünüz mü? Ecvet Tezcan cezalandırılacak mı, yoksa destek mi vereceksiniz?”sorusuna karşılık Davutoğlu, önce uzun uzun Türkiye-Avusturya ilişkilerinin tarihi nitelikte olmasına ve dostane yönüne atıfta bulunarak, ardından da “Büyükelçi"nin kişisel görüşüdür” diyerek yanıtladı.

Davutoğlu, sözlerine şöyle başladı: “Türkiye ile Avusturya ilişkileri çok köklü tarihi ilişkilerdir. Ve karşılıklı saygıya dayanma, geleneği bulunan ilişkilerdir. Birçok konuda farklı düşüncelerimiz olabilir. Avusturya Dışişleri Bakanı'nın bir Türkiye ziyareti oldu. Orada da tam görüşlerimizi bütün açıklığıyla paylaştık. Bu arada da entegrasyon konusu da dahil olmak üzere ikili ilişkilerimiz ve Avusturya"da yaşayan Türk toplumu konusunu da gündeme aldık. Sadece Avusturya'da değil Almanya'da, Fransa'da bu konular gündeme geliyor. Ve karşılıklı olarak ne yapacağımızı konuşuyoruz. Entegrasyon tartışması bugün başlamış değil, yarın da bitecek değil.”

“KİŞİSEL GÖRÜŞÜDÜR…”

Davutoğlu, ardından da, “o açıklamalar, Büyükelçi"nin kişisel görüşüdür” mesajı verdi. Dışişleri Bakanı şöyle konuştu; “Sayın büyükelçimiz bunların kişisel görüşleri olduğunu en başından ifade ediyor. Ve kendi tecrübeleriyle oradaki Türk toplumunun içinde yaşadığı durumu yansıtmaya çalışıyor. Ve orada da, Türk toplumunun yapması gerekenleri sıralıyor, bir ev ödevi gibi.”

Konuyu sabah saatlerinde Avusturya Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü, konunun Viyana"da “hassasiyet yarattığını” belirten Davutoğlu, “sayın Michael Spindelegger beni aradı. Bu röportajda, Avusturya ile olan dost ve karşılıklı saygı ilişkilerinde hassasiyet yaratmış. Onlar açısından, diplomatik teamüller açısından sıkıntı olduğu görünüyor. Ben sayın bakandan hem metni istedim hem de büyükelçi ile konuştum. Bu tür şeyleri anlayışla karşılamalıyız. Birazdan bugün sayın bakanla bu konuyu tekrar ele alacağız bu hassasiyetleri konusunda yapabileceklerini tekrar açık yüreklilikle kendileriyle konuşacağız.

HİÇBİR TÜRK YETKİLİNİN İNCİTME NİYETİ OLMAZ”

Davutoğlu, Tezcan"ın “geri çekilip çekilmeyeceği” konusundaki soruya karşılık ise net bir yanıt vermekten kaçındı. “Avusturya Dışişleri Bakanı ile yeniden görüşeceğini” söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:“Bizim bütün Avrupalı ülkeler ile çok yakın ilişkilerimiz var. Avusturya ile AB konusunda farklı görüşlerimiz olabilir ama Avrupa Tarihinde en köklü ilişkilerimizin olduğu ülkelerdendir. Hiçbir Türk yetkilinin Avusturyalıları incitmek gibi bir niyeti olmaz.”

Kriz, Türkiye'nin Viyana'daki Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan"ın Presse gazetesine verdiği röportajdaki sözleri nedeniyle ortaya çıkmıştı. Tezcan"ın, röportaj daha yayınlanmadan sızan bölümlerinde Türk vatandaşlarının Avusturya"da karşılaştıkları muamele konusundaki durum, Viyana hükümeti tarafından “iç politikaya müdahale” olarak algılandı.

Avusturya Başbakan Yardımcısı Josef Pröllsözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada,"Bir diplomatın misafir bulunduğu ülkenin iç politikası hakkında bu tarzda konuşması ve hükümetin bir üyesini bu şekilde kalitesizleştirmesi ölçüsüz ve kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Tezcan"ın olay yaratan sözlerinin özellikle İçişleri Bakanı Maria Fekter konusundakiler olduğu belirtiliyor. Tezcan"ın röportajda, yabancılara karşı sert tavırları ile bilinen İçişleri Bakanı Maria Fekter hakkında söylediği "Yanlış partide bulunuyor" ifadelerinin tepki topladığı kaydeliyior. Avusturya"da yapılan yorumlarda, Tezcan'ın bu cümleyle, Fekter'in aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçüler Partisi'ne üye olması gerektiğini ima ettiği ifadre ediliyor.

Tezcan'ın röportajda, "Türkler mutlu. Sizden sadece virüsmüş gibi muamele görmek istemiyorlar" dediği kaydedildi. Tezcan'ın ayrıca başörtüsü meselesine değinerek, "Çıplak olarak havuza girmek serbestse, başörtüsü takmak da serbest olmalı. Yasalar da buna müsaade ediyor" dediği aktarıldı.

Zeynep GÜRCANLI / Hürriyet