ABD Büyükelçisi'nden Doğan Grubu'na kesilen astronomik ceza konusunda önemli açıklama geldi: Eleştiri özgürlüğüne sınırlama getirilirse büyük kaygı duyarız...

ABD Büyükelçisi Jim Jeffrey, Akşam Gazetesi'nden Utku Çakırözer'e konuştu.

Jeffrey, Çakırözer'in demokratik açılım İran-ABD ilişkileri, Ermenistan ile imzalanacak protokoller, ABD'nin Irak'tan çekilmesi gibi bir dizi önemli dış politika başlığıyla ilgili görüşlerini açıklarken, Maliye Bakanlığı'nın Doğan Grubu'na kestiği 3.7 trilyonluk astronomik vergi cezası konusundaki bir soru üzerine de basın özgürlüğü ile ilgili hassas bir mesaj verdi.

Maliye Bakanlığı'nın Doğan Grubu'na kestiği cezaya Avrupa Birliği 48 saat içinde tepki vermiş ve AB Komisyonu tarafından yapılan bir açıklamada "Doğan Grubu'nu tümüyle ortadan kalkması sonucunu doğurabilecek büyüklükteki cezanının Türkiye'de basın özgürlüğü açısından kaygı yarattığı" belirtilmişti. AB Komisyonu, bu konuya önümüzdeki ay açıklanacak olan Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu'nda da yer verileceğini de açıklamıştı.

AB'nin vakit geçirmeden bu konuda açıkça eleştirel bir tutum almasına karşılık, ABD yönetimi cephesinde herhangi bir açıklama yapılmamıştı. ABD bu konudaki sessizliğini ilk kez Ankara'daki Büyükelçisi Jim Jeffrey aracılığıyla bozdu ve diplomatik bir dille basın özgürlüğünü sınırlayacak girişimlerden kaygı duyacağı mesajını iletti.

Büyükelçi Jeffrey bu konuda şunları söyledi:

"Doğan Grubu'na verilen ceza ile ilgili spesifik dosyanın detayları için Maliye ile görüşmeniz lazım. Ama genel olarak Amerika, basın özgürlüğünün korunmasının çok güçlü bir destekçisidir. Ve eğer eleştiri hak ve özgürlüğüne sınırlamalar getirilirse ya da sınırlama getirme girişiminde bulunulursa bundan büyük kaygı duyarız"