Sanayi Bakanı Çağlayan, iç piyasayı canlandırmak ve krizin etkisini azaltmak amacıyla açıklanan ekonomi paketi içerisinde yer alan otomotivdeki ÖTV indirim oranlarını açıkladı. Çağlayan indirimin bugün itibariyle yürürlükte olduğunun müjdesini verdi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'de açıkladığı 4. Ekonomik Önlemler Paketi'nin detayları belli oldu. Yeni ekonomik önlem paketinde yer alan ÖTV indiriminin oranları belli oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, motorlu araçlarda ÖTV'nin indirilmesine ilişkin kararın, muhtemelen bu sabah itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi'nin 16. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ankara Ticaret Odası'nın Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından divan kurulu oluşturuldu. Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krize değindi.
HER ARAÇ DAHİL

Çağlayan, “1600 CC'nin altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV yüzde 18'e düşecek. Bu son derece önemli bir gelişmedir. Ticari araçlardaki ÖTV yüzde 10'dan yüzde 1'e düşürülecek. Kamyon ve otobüste ÖTV yüzde 4'ten yüzde 1'e ve motosiklette yüzde 22'den yüzde 11'e düşecek” bilgisini verdi. Çağlayan, "1600 cc ile 2 bin cc arasındaki araçlardaki ÖTV'yi de yüzde 60'dan yüzde 54'e indirdik' dedi. Buna göre Şu anda liste fiyatı 27 bin 100 TL olan Renault Clio 1.2 lt. 16V 75 bg. Autentique modeli, yüzde 18,5'lik ÖTV indiriminin ardından 22 bin 240 TL'ye düşecek.

HAYIRLI UĞURLU OLSUN...

"Ülkemize hayırlı uğurlu olsun' mesajını veren Bakan Çağlayan, bu paketin otomotiv sektörüne büyük katkılar sağlayacağını vurguladı. Çağlayan, elektronik ve beyaz eşya da uygulanan ÖTV'nin 3 ay süreyle yüzde 6,7'den sıfıra indirildiğini belirtti. Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:

FAİZ YÜK DEĞİL

“Hatırlayın 6 yıl öncesinde Türkiye her bir 100 liralık borçlanma için 63 lira faiz ödemek zorundaydı. Bakın bugün şükürler olsun Merkez Bankası faizlerini yüzde 11,5'e kadar düşürmüştür. Türkiye'de artık kamu eskisi kadar faiz yükü altında değil.” Bu arada Zafer Çağlayan, yaşanılan ekonomik krizden çıkışın tek çaresinin “tüketici-ler” olduğunu bildirdi.


Ortak çağrı yankı buldu

Cuma günü Başbakan'ın açıkladığı 4. Paket'in yankıları reel piyasada çok kısa sürede yankı bulmuştu. Yeni Şafak'ın da dün manşete taşıdığı paketin ayrıntılarında iş dünyasının bir tek ortak çağrısı vardı: “Süper paketle piyasa canlanacak. Bize ilaç gibi gelecek. Ancak hemen devreye girmeli”


Mendilimde gül oya...

Genel Kurul'da konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da, küresel finans krizi ve reel ekonomiye etkileri üzerinde kendi bünyelerinde çalışmalar yürüttüklerini bildirdi. Büyümede iç dinamikleri devreye sokmak gerektiğini ifade eden Vardan, istihdamın korunması ve işsizliğin yayılmasını önlemek amacıyla yapılacak kamu harcamalarıyla iç talebin hareketlendirilmesinin önemine işaret etti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan'in yaka cebindeki mendili düzeltti.


Elektrik indirimli tarifeden olacak

Enerji yoğunluğu olan sektörlerin talebini de dikkate aldıklarını anlatan Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, bu kapsamda elektrikte, sanayide uygulanan indirimli gece tarifesinin hafta sonları ve diğer tatil günlerini de kapsayacağını kaydetti. Çağlayan, 'Sanayiciler, hafta sonları elektriği artık hafta içi tarifesinden kullanacaklar. Bu da enerjinin daha ucuza kullanılmasını sağlayacak olan önemli bir gelişme olacak' diye konuştu. Bakan Çağlayan, kamuoyuna sundukları 4. ekonomik paketin 5,5 milyar lirayı aşacağını da sözlerine ekledi.