Beş yıl ekonomi programı sunduktan sonra 'Hafta Sonu' isimli programıyla ekranın renkli yüzüne geçiş yapan Gülay Afşar, kadın spikerler üzerindeki 'hem güzel olsun, hem iyi konuşsun hem de fikri olsun' baskısını yorumladı: Onlardan çok şey istiyoruz. Dünyada böyle değil. Türk izleyicisi de bunu yavaş yavaş aşıyor.

- Röportaj yapan biri olarak röportaj vermeye alışık mısınız, hangisi size daha yakın geliyor?

Röportaj yapmak en keyiflisi. Kumandanın bende olduğunu hissediyorum. Ne soracağımı da önceden planladığım için bu kendi kurgunu hayata geçirmek gibi bir şey.

- Programlarınızda çoğu zaman ünlü konuklarınız oluyor. Onlarla konuşurken magazine kaymaktan çekiniyor musunuz?

Evet, özel hayatla ilgili soru sormaktan kaçınırım. Örneğin, Cem Özer olaylı bir ayrılığın ertesinde programa konuk oldu; benim onu çağırma amacım zaten bu konuda konuşmak değildi. Sohbet sırasında o noktaya geliniyor, ama doğrudan 'Neden boşandınız?' diye sormuyorum.

- Sunduğunuz program ve konuklarınız itibariyle çok da magazinin içinde bir insansınız aslında, ama kendiniz bu çemberin dışındasınız. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Magazin muhabiri beni ne yapsın? Evli, barklı, çoluk çocuğu ve düzenli bir hayatı olan bir kadınım ben. Benden bir magazin malzemesi çıkmaz doğal olarak.

- Son dönemde ekranda kadın spikerler revaçta. Kadınların spor programı sunmasına nasıl bakıyorsunuz?

Bir kadın ekonomi okumuştur ve ekonomi haberi sunabilir. Ama spor haberi sunmak zordur. Eski bir milli voleybolcunun spor programını sunmasını daha anlamlı buluyorum.

ETEK BOYUMA HİÇ KARIŞILMADI

- Son günlerde haber spikerleri üzerinde bacak açma ve göğüs çatalı gözükmesi konusunda bir dayatma söz konusu olduğu konuşuluyor.


Bence çok geride kalmış bir tartışma bu. Şimdi, ekran önündeki ismin içeriği olsun, bir fikri olsun, güzel konuşsun, ama bir yandan güzel de olmalı mı diye tartışılıyor. Bence hem güzel, hem akıllı olsun diye çok şey istiyoruz. Dünyaya baktığımız zaman bunun böyle olmadığını da görüyoruz. İlla ki güzelliğiyle göz doldurması gerekmiyor. Türkiye'de güzellik çok etkili ama oradaki ince sınırı Türk seyircisi yavaş yavaş aşmaya başladı.

- Bugüne kadar giyim tarzınız ya da etek boyunuzla ilgili bir teşvik oldu mu?

Hiç karışılmadı. Programda istediğim gibi giyindim. Zaten yerine göre giyindim. Ekonomi programı yaparken beş yıl boyunca sadece beyaz gömlek siyah takım giydim. Şimdiki hafta sonu programında ise spor olmaya çalışıyorum. Türk seyircisinin kabul edebileceği sınırlar içerisinde giyiniyorum.

Herkesle röportaj yaptım, Sezen Aksu'yla yapamadım

- Spikerlik dışında başka projeleriniz var mı?
Mesela bir ana haber bülteni sunmak ister misiniz?


Yaptığım işi spikerlikten ziyade programcılık olarak görüyorum. Hedefim, daha başka programlar yapmak olabilir. Ana haber sunmak gibi bir isteğim yok. Haberi karşıdan okuyan insan olmak istemem. Ali Kırca, Uğur Dündar ve Mehmet Ali Birand bu işin mutfağından gelmiş insanlar. Ne zaman ki onların statüsüne erişirim, o zaman ana haber sunabilirim.

- İnternetteki yorumlarda sizin için 'NTV'nin Seda Sayan'ı diyorlar. Bu konu hakkında ne söyleyeceksiniz?

Buna sevindim. Belki söyleyenin niyeti biraz ezmekti ama ben çok içerikli bir iş yapıyorum. Kendi kültürü içinde aslında şov programı olan nadir birkaç programdan birisini yapıyorum. Böyle bir benzetmeyi ben iyi tarafından görüyorum. Başka niyetle söylüyorsa da o kişi programımı izlemesin.

- En çok kimle röportaj yapmak istersiniz?

Sezen Aksu ile yapmak isterim. Amerikan Dışişleri Bakanı'yla bile röportaj yaptım ama Sezen Aksu'yla yapmak kısmet olmadı.

GÜLAY AFŞAR KİMDİR?

Gülay Afşar, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bölümü'nü bitirdi. 10 yıl süreyle finans piyasalarında aktif görev yapan Afşar'ın televizyon kariyeri 1997 yılında Kanal E'de başladı. Afşar, 1999'da CNN Türk'e transfer oldu. 2001 yılından bu yana CNBC-e ve NTV'de çalışan Afşar, 5 yıl boyunca ekonomi programları sunduktan sonra, son dönemde 'Gülay Afşar ile Hafta Sonu' programında ünlü konuklarını ağırlıyor.

Erçin DAĞ EYSEN/Akşam