ABD'li istihbarat şirketi Stratfor CEO'su George Friedman, önümüzdeki asırda bugün dost olan ülkelerin uzayda savaşacaklarını savunurken Polonya, Türkiye, Meksika ve Japonya'nın “büyük güçler” olarak ortaya çıkacakları kehanetinde bulundu. CIA'ye yakınlığı ile bilinen ve gölge CIA olarak anılan ABD'li istihbarat şirketi Stratfor CEO'su Friedman, Türkiye'nin önümüzdeki 100 yılda “büyük bir güç” olacağını öne sürdü.

ABD'YE MEYDAN OKUYACAKLAR

Yayınladığı “Önümüzdeki 100 Yıl” başlıklı yeni kitabında şaşırtıcı bazı tahminlerde bulunan Friedman, dünyanın artan nüfusunun beslenmesine ilişkin kaygılarının yerini sanayileşmiş ülkelerdeki düşen doğum oranlarının ve yaşlanan nüfusun yaratacağı endişesinin alacağını, Almanya ve Rusya gibi ülkelerde nüfuslerinin yüzde 25-30 azalacağını öne sürdü. Friedman, bu nedenle sanayileşmiş ülkelerin göçmen işçilerine artan bir ihtiyaç duyacaklarını da kaydetti.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Friedman, kitabında da “şaşırtıcı” bazı siyasi tahminlerde de bulunuyor. Friedman “Polonya ve Türkiye'nin büyük güçler olarak ortaya çıkacağını, bu asır sonuna kadar Meksika'nın da Kuzey Amerika'daki hakimiyet için Amerika Birleşik Devletleri”ne meydan okuyacağını” öne sürdü. Buna karşın Friedman, ABD'nin önümüzdeki 10-20 yılda ciddi meydan okumalarla karşılaşırsa da bu asırda Çin dahil, hiçbir yükselen gücün ABD'nin yerini alamayacağını savundu./yeni şafak