ABD uçağına bombalı saldırı girişimiyle ilgili olarak önceki gün CIA ve FBI başkanlarına “fırça” çeken Başkan Barack Obama, terör saldırısı düzenlenme girişiminin ortaya çıkardığı güvenlik boşluğunun tüm sorumluluğunu üzerine aldığını açıkladı. “Saldırının arkasında gördükleri El Kaide'ye ile savaş halinde olduklarını ve bunun için her şeyi yapacaklarını” belirten Obama, yolcu taramasının sıkılaştırılmasından, terör kuşkulularının izlenmesini sağlayan isim listesinin genişletilmesine değin bir dizi reforma gidileceğini belirtti.

NOKTALARINI BİRLEŞTİREMEDİLER

Beyaz Saray'ın olayla ilgili yayımladığı 6 sayfalık raporda ise, “İstihbaratın, Nijeryalı saldırgan Ömer Faruk Abdülmuttalib, onun El Kaide olan ilişkisi ve El Kaide'nin Amerikalılara yönelik tehditleri hakkında bilgisinin olduğu” kaydedildi. Raporda, “CIA ve Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'ndeki görevlilere tüm istihbaratın ulaştırılmış olmasına rağmen noktalar hiç birleştirilemedi. Raporun dağıtımının geciktirilmesi ve Abdüllmuttalib'in kimlik bilgilerine yönelik hatalı aramalar, imla yanlışları gibi unsurları içeren bir dizi insani hata yapıldı” denildi.

ABD, havaalanlarında kıyafetlerin altına gizlenmiş nesneleri de gösteren tarayıcıların sayısını artırmayı planladığını bildirirken, Kanada, İngiltere, Hollanda ve İtalya'nın ardından Fransa da insanları çıplak gösteren güvenlik tarayıcılarının havaalanlarında kullanılmasına yeşil ışık yaktı.

Tatilden dönmedi CIA'i uzaktan kumandayla yönetti

Uçağa saldırı girişiminin yaşandığı gün CIA Başkanı Leon Panetta'nın da Obama gibi tatilde olduğu anlaşıldı. Panetta, ülkeyi ayağa kaldıran olaydan sonra görevinin başına dönmek yerine CIA'yı “uzaktan kumanda” usulü yönetti. Panetta'nın tatilini bitirmesine neden olan olay ise, 300'e yakın insanın hayatına mal olabilecek uçağa saldırı girişimi değil, 30 Aralık'taki 7 CIA ajanının öldürüldüğü Afganistan'daki saldırı oldu./yeni şafak