AYDINPOST HABER (ÖZEL)/Filiz ÖZDEMİR- Yazın kavurucu sıcağında harçlıklarını çıkartmak ve ailelerinin geçimine katkıda bulunmak için Bazen 50 kuruş bazen de 1 TL karşılığında sokakta ayakkabı boyayan çocuklar günde ortalama 5 TL kazanıyorlar.

“Sandığımızı kendimiz yapıyoruz”

Yıllar önce Ağrı’dan aileleriyle birlikte Aydın’a taşınan Yunus Emre Karaca(15), Yakup Karademir (13) Hasan Karaca (15) ve adını vermek istemeyen arkadaşları  Telsiztepe mahallesinde yaşıyorlar. Genellikle nüfusu kalabalık ailelerden gelen çocukların babaları inşaatta amele olarak çalışıyor. Ailelerine maddi yönden destek olabilmek için yaz tatillerinde ve kışın da hafta sonları ayakkabı boyacılığı yapan çocuklar sırtlarında taşıdıkları boya sandıklarını yaşadıkları mahallede topladıkları tahtalardan kendileri yapıyorlar. Aydın’ın en işlek caddelerinde bütün dolaşan boyacı çocuklar müşteri bulamamaktan yakınıyorlar. “Bazı günler hiç para kazanamıyoruz. Bazen de 5-10 TL kazanabiliyoruz. Yaz döneminde herkes terlik giyiyor. Ayakkabı giyenler de pek boyatmak istemiyorlar. Bazen “boyayalım mı” dediğimizde  “git başımdan” diyerek bizi tersleyenler oluyor” sözleriyle yaşadıkları sıkıntıyı anlatıyorlar.

Boyacı çocukların futbol merakı

Yunus Emre İlköğretim okulu’nda okuyan çocuklar derslerinde orta derecede başarılı olduklarını söylüyorlar. Liseye geçtiklerinde ise ayakkabı boyacılığı yerine marangozluk gibi daha ağır işlerde çalışmaya başlayacaklarını anlatan çocuklarını en büyük hayalleri ise ilerde ünlü birer futbolcu olmak. 

boyaci-cocuklar-12-08-2011-(14).jpg