El Halil'in eski şehir bölgesinde neredeyse herkesin tanıdığı Filistinli genç, İsrail askerlerinin ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek için düzenlenen gösterilere müdahalesi sırasında gözaltına alındı. Aynı bölgede yaşayan Yahudi yerleşimcileri korumak için konuşlu İsrail askerlerinin de tanıdığı ve durumunu bildiği Tavil'i yaka paça ederek gözaltına alması büyük tepki çekti. Tavil, gözaltına alınma görüntülerinin sosyal medyada yayılmasıyla dünya kamuoyunda da gündem oldu. El Halil'deki bir iş merkezinin önünde AA muhabirine konuşan Filistinli genç, "Yine her zamanki bölgede yürürken bir anda bir asker kollarımdan tuttu ve ellerimi bağlayarak beni karakola götürdü." dedi. Tavil, İsrail askerleri tarafından bir saat kadar gözaltında tutulduğunu ve kendisine şiddet uygulandığını belirterek, "Önce dövdüler beni, sonra bıraktılar." ifadesini kullandı.

Kahkahalarla gözaltına aldılar

Down sendromlu Muhammed'in babası Hızır et-Tavil ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok hareketli olan ve çevrede sürekli gezen oğlunu El Halil'de herkesin bildiğini, hatta eski şehir bölgesindeki İsrail askerleri tarafından da tanındığını vurguladı. Baba Tavil, İsrail askerlerinin oğlunu tanımasına rağmen, bilinçli bir şekilde gözaltına aldığını ifade ederek, "Muhammed'in durumunu bilmelerine rağmen kendi aralarında attıkları kahkahalarla onu gözaltına aldılar ve dövdüler." dedi. İsrail askerlerinin birçok defa Muhammed'e sıkıntı çıkardığını belirten Tavil, insan hakları kuruluşlarına İsrail'in başta engelliler olmak üzere Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurmak için müdahale etme çağrısında bulundu.

Tüm yalvarmalarıma rağmen gözaltına alındı

El Halil'in Bab ez-Zaviye bölgesinde yaşanan olaylar sırasında Muhammed'in İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmasını fotoğraflayan Amir eş-Şelvedi de down sendromlu gencin "tüm yalvarmalara rağmen" gözaltına alındığını söyledi. Bölgede bulunan gazetecilerin durumunu bildirmesine rağmen İsrail askerlerinin Muhammed'i gözaltına aldığını vurgulayan Filistinli fotoğrafçı Şelvedi, şunları söyledi: "Muhammed eski şehrin Ebu Suneyne Mahallesi'ndeki evine gitmeye çalışıyordu. Olayların yaşandığı bölgede İsrail askerleri kimsenin geçmesine izin vermiyordu. Ancak Muhammed evine gitmeye kararlıydı. Askeri noktaya yaklaşınca İsrail askerleri Muhammed'i durdurup üzerini aradılar. Bölgedeki gazetecilerin durumunu anlatmasına rağmen engelli genci gözaltına aldılar."

Çocuklar ve engelliler hedefte

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail'in Filistin halkına yönelik ihlallerini sürdürerek tüm uluslararası hukuku çiğnediğini ifade etti.

Engelli Filistinlilerin dahi İsrail'in ihlallerine maruz kaldığına dikkati çeken Ebu Yusuf, "İsrail, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararının ardından işgal altındaki Filistin topraklarını kuşatan öfke ve kaynama halini her tür yöntemle sonlandırmaya çalışıyor. Dolayısıyla çocuk ve engelliler de işgal gücünün hedefinde." diye konuştu.