Bugün haziran ayı bütçe sonuçlarını açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , bir süredir merak edilen 'ek vergi ' konusuyla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. 'KDV gelirleri yerinde sayıyor' diyen Şimşek, şu anda 2013 yılı bütçesi üzerinde çalışacaklarını, bu süreçte ilave tedbir gerekip gerekmediğine bakacaklarına dikkat çekti. Şimşek, gerekirse ilave tedbirlerin alınacağına dikkat çekti.

6 aylık bütçe uygulama sonuçlarına göre ek vergi gelip gelmeyeceği hakkında bilgi veren Şimşek, ilave tedbir gerekip gerekmediğine bakacaklarını, dolayısıyla bu aşamada bir şey söyleyemeyeceğini fakat gerekirse ilave tedbirlerin alınabileceğini ifade etti.

KDV GELİRLERİ İÇİN NE DEDİ?
Haziran dönemi bütçesi ile ilgili yaptığı konuşmada vergi gelirlerindeki artışın geçen yıla göre düştüğünü belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Bakın bu yılın ilk yarısında bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artarak 162,2 milyar lira olmuştur. Vergi gelirleri ise 6,9 miyar lira oranında artarak 131,2 milyar lira olmuştur. Gelirlerdeki bu artış oranları geçen senenin aynı döneminde gözlemlenen yüzde 20,7'lik bütçe geliri ve yüzde 24,4 vergi gelirleriyle kıyasladığımızda oldukça düşük olduğu ortaya çıkmaktadır. Özellikle vergi gelirleri arasında KDV neredeyse yerinde saymıştır nominal olarak. Bu da aslında ekonominin ne kadar yavaşladığını, özellikle özel tüketimin ne kadar yavaşladığını ortaya koymaktadır. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde vergi gelirlerinin faiz hariç giderleri karşılama oranındaki istikrar devam etmiş ve söz konusu oran yüzde 92 oranında gerçekleşmiştir."

FUTBOLCULARIN ÖDEĞİ VERGİ DEĞİŞECEK Mİ?
Yeni gelir vergisi tasarısının üçüncü taslağının hazır olduğunu da belirten Şimşek, son dönemde sıkça gündeme gelen futbolcuların ödediği vergilerle ilgili şunları söyledi: "Şimdi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tartışılıp sonra Bakanlar Kurulu'na daha sonra TBMM'ye gönderilmesi gerekiyor. Dolayısıyla orada, bu ve benzer hususların tamamı tartışılacak, değerlendirilecek ve karara bağlanacak. Benim şahsi görüşüm, kamu vicdanını yaralayan bir durum sözkonusu ise bunun düzeltilmesinin taraftarı olacağım diye bugünden bu beyanı vereyim.''

KONUT SEKTÖRÜNDE YAVAŞLAMA VAR
Konutlarda birim fiyat üzerinden verginin belirlenmesi konusundaki çalışmalarla ilgili olarak Şimşek, konut sektöründe bir miktar yavaşlamanın olduğunu, Haziran başı itibariyle mevcut stoku da dışarıda tuttuklarını ifade ederek, ''Zamanımız var, herkes projesini yaparken bu durumu dikkate alsın. O yönde hassas bir çalışma yapılacaktır, sektörle de konuşacağız. Burada amacımız vergide adaleti sağlamaktır'' dedi.