Kamuda eşit işe eşit ücret uygulamasını öngören Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) ilişkin tartışmalar devam ederken, hangi bürokratın ne kadar maaş alacağı konusu da netleşti.
 
Zaman gazetesinin haberine göre; göreve yeni başlayan uzmanın maaşı 2 bin 600 lira olarak belirlenirken, birinci derecedeki merkezi uzmanın eline ise sosyal yardımlarla birlikte yaklaşık dört bin lira geçecek.
 
Maliye Bakanlığı verilerine göre bürokraside en fazla ücreti Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri, Diyanet İşleri başkanı ve TBMM genel sekreteri alacak.
 
Brüt 7 bin 205 lira alacak olan bu kadro unvanındaki kişilerin eline emekli keseneği düşüldüğünde yaklaşık 6 bin 800 lira geçecek. Hükümetin eşit işe eşit ücret uygulaması puanlama sistemine dayandığı için sınırlı bir kesimi memnun ediyor.
 
Maliye Bakanlığı başta olmak üzere düzenleyici ve denetleyici kurumlarda çalışan üst düzey bürokratların maaşları yeni dönemde azalıyor.
 
Milli Eğitim gibi düşük maaş alınan bakanlıkların ise yeni dönemde yüzü gülecek. Kurul başkanının eline genel müdür için de belirlenen brüt 6 bin 30 lira maaş geçecek.
 
İl valisi 6 bin 940 lira, Türkiye İstatistik Kurumu başkanı 6 bin 475 lira, daire başkanı 4 bin 650 lira brüt maaş alacak.
 
KHK öncesinde yüksek maaş alanlar mevcut maaşlarını almaya devam edecek ancak zam dönemlerinde yüksek ücretlilere daha düşük artış yapılarak ilerleyen dönemde maaşların dengelenmesi sağlanacak.
 
Genel müdür yardımcıların yanı sıra I. hukuk müşaviri ile Gelir İdaresi Daire başkanlarından 320 liralık emekli keseneği düşülecek.
 
Bu kadroda yer alanların eline ise net 4 bin 550 lira maaş geçecek. Kamuda çok sayıda bulunan daire başkanlarının ise brüt ücretleri 4 bin 650 Türk Lirası olarak belirlendi.
 
Emekli keseneğinin ardından bu kadroda bulunanların maaşı da yaklaşık 4 bin 350 lira civarında olacak.
 
KİM NE KADAR MAAŞ ALACAK? 
Kadro Unvanı - Brüt Ücret (TL)*
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri 7 bin 205
Diyanet İşleri Başkanı 7 bin 205
TBMM Genel Sekreteri 7 bin 205
İl Valisi 6 bin 940 
MGK Genel Sekreteri 6 bin 940
TOKİ Başkanı 6 bin 475 
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı 6 bin 475
Bakanlık ve Müsteşarlık Müşaviri 4 bin 875
Daire Başkanı 4 bin 650
*Net maaş, brüt ücretin üzerinden ortalama 300-400 TL emekli keseneği düşülerek hesaplanıyor.