Genel seçimlerinde milletvekili adayı olacak kamu görevlilerinin bugün saat 17.00"ye kadar istifa veya emeklilik dilekçelerini vermeleri gerekiyor. Bu kapsamda milletvekilliği koltuğuna göz diken üst düzey bürokratların sayısı beklenenin çok üstünde olunca Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanları “Her isteyen bürokrat istifa etmesin” diye uyardı. Erdoğan"ın bakanlara, “Biz milletvekili olacaklara zaten bildiririz. Sonra o koltuklara geri dönemezler” dediği öğrenilirken, dün akşam itibariyle bürokrasinin her kademesinden istifalar gelmeye devam etti.

Ekonomi camiasında milletvekilliğine talep en fazla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı"nda bulunan bürokratlardan geldi. Enerji Bakanlığı bürokratlarından Müsteşar Metin Kilci Kayseri"den, Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen Sivas"tan, TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel Afyon"dan, Basın Müşaviri Akif Şam Ağrı"dan milletvekilliğine adayı olmayı planlıyor. Bu bürokratlardan dün sadece Akif Şam istifasını verirken, Fazıl Şenel"in Başbakan Erdoğan"ın uyarısı nedeni ile aday olma projesini tekrar gözden geçirdiği öğrenildi.

İstemem, talimat gelirse giderim
Ulaştırma Bakanlığı bürokratları adeta ağız birliği yapmış gibi, "vekilliğe aday olmak için istifa edecek misiniz?" sorusuna “Ben istemiyorum ama talimat gelirse olurum” yanıtını veriyor. Kulislerde dolaşan isimler arasında Denizcilik Müsteşarlığı Müfettişi Fettah Çetinkaya Kars"tan, DLMH Daire Başkanı Yunus Çağlayan Kırıkkale"den, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından ise Müsteşar Ali Boğa Muğla"dan İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel İstanbul"dan aday olması bekleniyor.

Güvenlik, emniyet, ekonomi bürokrasisinin üst düzey temsilcilerinin istifa edip AKP"ye adaylık başvurusu yapması muhalefetin eleştiri konusu olurken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, adaylık konusunda kendilerine 2-3, CHP"ye ise 1 kişi gitmesinin, oy dağılımı esas alındığında normal olduğunu savundu. AKP"ye her meslek grubundan adaylık başvurusu olduğunu kaydeden Çelik, bir ya da iki kişinin aday olmasından yola çıkarak, “bütün polis teşkilatı AKP"ye geldi” şeklinde bir algının doğru olmadığını söyledi.
Şampiyonlar AKP"de
Avrupa ve Dünya Şampiyonu milli güreşçi Şeref Eroğlu, (sağdan ikinci) milletvekili adaylığı için AKP Genel Merkezi"ne başvurdu. Eroğlu"na, Avrupa Şampiyonu güreşçi Rıza Kayaalp, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu halterci Halil Mutlu ve Dünya ve Avrupa Şampiyonu güreşçi Nazmi Avluca (soldan sağa) destek verdi.

CHP"den de fren
Öte yandan CHP Merkez Yönetim Kurulu , CHP"li belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin milletvekili adayı olmaması yönünde tavsiye kararı aldı. Alınan kararla bugün gelmesi beklenen istifaların da önüne geçilmiş oldu.

DİSK Başkanı da aday olacak
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de 12 Haziran"da yapılacak seçimde milletvekili adayı olacak. Çelebi"nin bugün basın toplantısıyla adaylığını duyuracağı belirtildi. Çelebi"nin CHP"den aday adayı olması bekleniyor.