(Biraz Tarih, Biraz Bilgi, Ege'de Bir Masal)

Değerli okuyucularım, bu hafta Yunan adaları üçüncü yazımla karşınızdayım. Buyurun başlayalım…

 

SAMOS ADASI

Türkiye'ye en yakın Yunan adası olan Samos (Sisam) Adası ayrıca on iki Yunan adasının en büyüklerinden biridir. Adanın nüfusu yaklaşık 35.000’dir ve en kalabalık 9. Yunan adası durumundadır. Tarihte kurulan on iki İyon kolonisinden biridir. Osmanlı'dan bağımsızlığını kazanan ilk ada olma özelliğini taşıyan Samos Adası, ayrıca ünlü matematikçi Pisagor'un doğduğu yerdir. Önemli antik Yunan düşünürlerinin doğum yeri, dünyaca ünlü Sisam şarabının tatmadan ve müzesini ziyaret etmeden adadan ayrılmayın.

aydin-avci---23102017.jpg*Samos Adası’na Kuşadası’ndan gidilmektedir. Meander Travel şirketi kendi vapurları ile sabah gidiş, akşam dönüş olmak üzere günde 2 sefer yapmaktadır.

 

SAKIZ ADASI

 

Yunanistan yüzölçümü itibariyle beşinci büyük adası olan Sakız Adası, Ege Denizi'nden Karaburun Yarımadası'nın karşısında bulunan, Türkiye sahillerine 6 km uzaklıktadır. Nüfusu yaklaşık 55.000'dir. Adada yoğun bir şekilde damla sakızı ağacı vardır ve Sakız Adası’nın ismi buradan gelmektedir. Adanın bir diğer ismi de Hora'dır. Rodos ve Malta'nın fethinde sonra Osmanlı İmparatorluğu 1566 yılında Sakız Adası'nı himayesi altına almıştır. Damla sakızı ve ipek böceği üretiminde söz sahibi olan Sakız Adası halkına Osmanlı İmparatorluğu tarafından büyük imtiyazlar tanınmıştır. 1912-1922 yılları arası Anadolu'dan büyük bir mülteci kitlesine ev sahipliği yapar. Günümüzde Sakız adası sakinlerinin oldukça büyük bir kısmı, Anadolu'dan gelmiş o göçmenlerin torunlarıdır.

Çeşme'den Sakız’a her gün Ertürk Lines şirketi ile sabah gidiş, akşam dönüş olmak üzere günde 2 vardır. Günü birlikte gitseniz, 1 gece yatılıda gitseniz, adanın güney ve kuzey dağ köyleri vardır, buralar mutlaka gidip görülmesi gereken yerlerdir. Araba tutup kendinizde gezebilirsiniz veya adada günlük turlar yapılmaktadır, bu turlara da katılabilirsiniz. Dünyaca ünlü ‘’Mastika’’ nın ana vatanı da burasıdır. 13. Yüzyıldan beri buradaki köylerde üretilen ve antioksidan olmasıyla da eşsiz bir ürün olan Mastika ile yapılan lezzetleri tatmadan gelmeyin. Nea Moni Manastırı ve adanın merkezinde bulunan Kambos'un turunçgil koruluklarını mutlaka görün ve gezin derim.

 

MİDİLLİ ADASI

 

Ege Denizi'nin kuzey doğusunda bulunan dağlık bir yunan adası, Yunanistan'ın ana karasından çok Türkiye'nin Ayvalık ilçesine yakın olan ada Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adasıdır. Başkenti Mytilene'dir. Ünlü Yunan şairleri Alcaeus ve Sappho'nun memleketidir. 1467 yılında Barbaros Hayrettin Paşa bu adada doğmuştur. Midilli adasının 13 belediyesi vardır. Limni ve Bozbaba adaları ile beraber 2154 kilmetre kare yüzölçümü ve 115.000 nüfuslu Lesvos yönetimi oluşturur. Ada zeytin ağacı yönünden zengin olması ile birlikte çam, köknar, çınar, kestane, kayın ağaçları ile bezenmiştir. Adanın batı kesimi çorak, doğu kesimi ise zeytinlik ve çamlıktır. 2. Dünya Savaşı sırasında, 4 Mayıs 1941'de Hitler tarafından işgal edilmiştir. İşgal yıllarında ada halkının birçoğu Türkiye'ye kaçmıştır. Ayvalık’tan Jale Tur şirketi sabah gidiş, akşam dönüş olmak üzere günde 2 sefer yapmaktadır. Ege'de yakın ve günübirlik gidilip gelinir.

 

GİRİT ADASI

 

Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır. Girit dünyaca tanınmış bir turizm merkezidir. En ilgi çeken turistik ziyaret yerleri arasında, Knossos, Faistis ve Gortis'deki arkeolojik sitler, Resmo'daki Venedik kalesi ve Samarya, Aya İrini ve Aradena geçitlerinin doğal güzellikleri sayılabilir. Girit Avrupa’nın ilk uygarlıklarından biri olan Minos Krallığına (Yaklaşık M.Ö. 3000- 1400 arası) beşiklik etmiştir.

İmkanlar dahilinde mutlaka görülmesi ve dünyaca ünlü olan Girit mutfağından değişik yemekler, otların ve mezelerin tadına bakmak gerek. Zamanda yolculuk yapmaya, kendinizi, mitoloji, felsefe ve tarihin kollarına bırakmaya hazırlanın. Girit'in ikinci büyük şehri olan Hanya, Minoan medeniyetine ait arkeolojik eserlere ev sahipliğini yapar. Ayrıca Bizans, Arap, Venedik ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyor. Gezdiğinizde göreceksiniz.

 

Not: Bu yerlere vize ile gidilir. Yeşil pasaportlulara vize yok, sadece pasaportları 6 aylıktan aşağı olmamalıdır.

 

SCHENGEN VİZESİ

 

Schengen Bölgesi, Lüksemburg'un Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Antlaşmasını uygulayan yirmi altı Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır. 7 ile 15 günlük sürede vize alınır. Seyahate çıkanlar vize için neler gerektiği konusunda işbirliği yaptığı seyahat acentalarından yardım alabilirler.

 

KAPI VİZESİ

 

Kapıda vize uygulaması 01 Nisan ile 31 Ekim tarihleri arasında Rodos, Kos, Samos, Sakız, Midilli ve Meis adalarına geçerli olan bir tatil vizesidir. Kapı vizesi tek girişli olup, en fazla 15 günlüktür. Kapı vizesi ile rahatça adalar arasında gezilebilir. Kapı vizesi 3 günde alınır.

KORFU, MYKONOS, SANTORİNİ ve MEİS adaları gelecek yazımda bilgilerinize sunulacaktır. Ben Aydın Avcı’dan bu haftalıkta bu kadar. Bir sonra ki yazımda buluşana dek hoşçakalın…

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA