45 yıl önce Erzurum Radyosu'nun düzenlediği amatör sesler yarışmasını kazanan, ilk albümünü 1981 yılında çıkaran, Müzisyenliğinin yanı sıra bir dönem oyunculuk da yapan Burhan Çaçan, 13 Ocak'ta Bakırköy'de bulunan evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 62 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı, dün Fatih Camii'nden sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Burhan Çaçan'ın dostları ve Ağrılı hemşerilerinin uğurlamak için erken saatte bir araya geldiği Fatih Camii'nde sanatçının oğulları Kutsal ve Furkan Çaçan taziyeleri kabul etti.

İZDİHAM YAŞANDI

Sanat camiasından Ferman Toprak, Nuri Alço, Ahmet Selçuk İlkan ve Selami Şahin gibi isimlerin katıldığı cenaze töreni öncesi Burhan Çaçan'ı uğurlamaya gelen sevenlerinin oluşturduğu camii avlusunda kalabalık nedeniyle kimi zaman izdiham yaşandı. Oğulları Kutsal ve Furkan Çaçan'ın kimi zaman tabut başında gözyaşlarını tutamadığı tören sonrası ünlü sanatçı öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazı sonrası tekbir ve dualar eşliğinde Edirnekapı Şehitliği Mezarlığı'nda toprağa verildi.

"DOKTOR 'ANJİYO YAPALIM' DEMİŞTİ...

Oyuncu Nuri Alço "Burhan çok sevdiğim bir arkadaşım, çok gençti. Biraz ihmalkardı, aynı doktora gidiyorduk. Doktor, muayenede Burhan'a 'Durumunu hiç iyi görmüyorum, anjiyo yapalım' dedi. Burhan da 'Salı yapalım' dedi. Doktor Bey ise 'Salı değil, yarın yapalım' karşılığını verdi. Akşamında da evde gidiyor" açıklamasını yaptı.

"BURHAN ÇAÇAN'A BÜYÜK SAYGISIZLIK"

Ünlü ismin toprağa verilmesinin ardından Milliyet Cadde yazarlarından Ali Eyüboğlu, kaleme aldığı yazıda Çaçan'a yapılan saygısızlığı gündeme getirdi. İşte Eyüboğlu'nun 'Burhan Çaçan'a büyük saygısızlık' başlıklı yazısı...

Twitter profilinde, ‘Gazetecilik–Yazar–Rojnamevan’ yazan Oktay Candemir, Burhan Çaçan’ın ölüm haberinden sonra şöyle bir tweet attı:

Ağrı Eleşkirtli olmasına rağmen hayatı boyunca Erzurumlu olduğunu söyledi. Yıllarca Kürtçe şarkıları Türkçeleştirerek kendine müzik piyasasında yer edindi. Onu en iyi ‘Siyaset konuşmayalım’ diyen Beyaz’a, ‘O zaman git Burhan Çaçan’ı çağır’ diyen Ahmet Kaya özetlemiştir.

62 yaşında kalp krizinden vefat eden Burhan Çaçan’ın avukatı veya basın danışmanı değilim, ama 1981’den beri tanıdığım bir sanatçıya yapılan bu etnik karalamaya itirazım var.

Burhan Çaçan’ın müzik yolculuğu Erzurum Radyosu’yla başladı, ama hiçbir zaman doğduğu yeri ve etnik kimliğini gizlemedi.

"ÜLKESİNİ SEVEN BİR SANATÇIYDI"

Burhan Çaçan’ın şöhret olduğu Kenan Evren’li yıllarda Kürtçe türkü yasağı vardı. O yasak Turgut Özal sayesinde 1991’de kalktığı halde, “Burhan Çaçan, Kürtçe şarkıları Türkçeleştirerek okudu demek” tarihi gerçekleri bile yok saymak demek.

Burhan Çaçan yeri geldiğinde veya sorulduğunda, “Kürdüm, Ağrılıyım, ağa çocuğuyum, Bitlislilerin eniştesiyim” derdi.

Burhan Çaçan, Kürttü, ama PKK sempatizanı ve destekçisi değil, ülkesini seven bir sanatçıydı. Bu vesileyle bir kez daha Burhan Çaçan’a Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.