Bulgaristan gazeteleri dün saldırganın iki yılını ABD’de El Kaide suçlularının tutulduğu Guantanamo Körfezi Hapishanesi’nde geçiren 33 yaşındaki Cezayir asıllı İsveçli Mehdi Gezali olduğunu öne sürdü.

Bu iddiaların yayılmasından kısa bir süre sonra İsveç’in TT haber ajansına konuşan İsveçli yetkililer, saldırganın Gezali olduğu haberlerini yalanladı. ABC News’e konuşan Bulgar yetkililer de basındaki ismin yanlış olduğunu ifade etti.

ABD televizyonu dün saldırgana ait olduğu ifade edilen sahte sürücü ehliyetinin görüntülerini yayınladı. Jacque Felipe Martin’e ait ehliyetteki Louisiana adresinin bir kumarhaneye ait olduğu ortaya çıktı.

HİZBULLAH ŞÜPHESİ GÜÇLENİYOR
İsrail’den ve ABD’den yetkililerden yapılan açıklamalarda ise saldırganın Hizbullah üyesi olduğu yönündeki işaretlerin güçlendiği belirtildi.

New York Times’a konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, Amerikan istihbaratının şu an elinde bulunan veriler doğrultusunda saldırganın Hizbullah ve destekçisi İran’ın verdiği, fırsat olduğunda İsrail hedeflerini vurmayı öngören “kapsamlı rehberlik doğrultusunda hareket ettiği”ni söyledi.

"GÖZE GÖZ DİŞE DİŞ"
Soruşturmanın sağlıklı bir biçimde devam ettirilmesi açısından adının açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkili, saldırıların İranlı nükleer uzmanlarına yönelik suikastlara bir yanıt olduğunu belirtti. Yetkili, “Göze göz dişe diş” diye konuştu.

İsrailli bir yetkili ise Burgaz saldırısının Hizbullah ile Kudüs Tugayları’nın dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen İsrail’e yönelik saldırılar zincirinin bir halkası olduğunu iddia etti. Yetkili, “Gerekince birlikte gerekmediğinde ayrı çalışıyorlar” dedi.