VAN Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’ye yardım çağrısında bulundu. Vali Karaloğlu, 9 Kasım’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremin daha büyük bir yıkama neden olduğunu belirterek, “Valilik binası ve il afet acil durum müdürlüğü binası dışında girilecek hiçbir bina yok. 5.6 büyüklüğündeki deprem 7.2’lik depremden daha büyük bir yıkıma neden oldu. Ancak kamuoyuna ikinci depremin yıkıcı etkisini anlatamadık. Yardım edin. Şu anda daha çok yardıma ihtiyacımız var” dedi.

Hayalet şehre döndük

Van’ın gece hayalet bir kente döndüğünü anlatan Van Valisi Münir Karaloğlu, şunları söyledi: “Birinci depremden sonra kamuoyunda büyük bir duyarlılık oluştu. Her taraftan yardım yağdı. Ancak, ikinci depremin aletsel büyüklüğü birincisinin altında kaldığı için sanki büyük bir deprem olmadığı yanılgısı oluştu.”

Hazır gıda ve kıyafet

Van Valisi, kentte neredeyle açık restoran ve işyeri olmadığını bildirirken, parası olanların gidip alışveriş yapacakları yer kalmadığını da söyledi: “Maalesef insanımız korkudan binalarına giremiyor. Bunun için daha çok yardıma ihtiyacımız var. Vatandaşlarımızın neredeyse tamamı çadır kentlerde kalmak istiyor. Özellikle paketlenmiş, dağıtımı kolay gıda maddelerine ve kıyafete ihtiyaç var.”

Büyük kaçış

VAN’da meydana gelen depremlerin ardından kentten kaçış sürüyor. Binlerce depremzede başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine gitmek için başvurdu. Başvuru merkezinin önünde uzun kuyruklar oluşturken, başta Antalya ve Mersin olmak üzere yoğun talep nedeniyle bu illere kayıtlar alınmadı. İzdiham ve yoğunluk nedeniyle yer yer gerginlikler yaşandı. Polis ise çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Depremzedeler güney sahillerinde

Depremzedelerin sosyal tesislere yerleştirilmesi projesi kapsamında, çok sayıda Vanlı, güney illerine götürüldü. Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atayurt Beldesi’ndeki İzci Kampı’na önceki gün 53 depremzede geldi. Evleri yıkılan 23 depremzede de Alanya’daki Justiniano Park Conti Otel’e yerleştirildi. Adana’ya gelen yaklaşık 450 depremzede ise denize sıfır konumdaki Karataş Maliye Eğitim Tesisleri’ne yerleştirilmeye başlandı. vatan