Karakoçan’da arıcılık yapan 53 yaşındaki Süleyman Dönmez, ”bal kayası” adını verdiği sarp kayalıktaki doğal kovanlarda ürettiği balı, zorlu bir yolculuğun ardından müşterilerine sunuyor.

Doğanoğlu köyünde bal üretebilmek için yoğun emek harcayan Dönmez, sarp kayalıktaki doğal kovanlarda arılarının ürettiği balı alabilmek için her sene bal sağım dönemi halat, iskele ve merdiven yardımıyla yaklaşık 7-8 metre yükseklikteki kayalıklara çıkıyor.

Kayanın iç kısmında bir kovukta bulunan kovandaki arıları dumanla uzaklaştıran Dönmez, balı almak için de titiz bir çalışma yapıyor.

Ayı ve sansar gibi hayvanların almaması için doğal kovan üzerindeki kapağı çıkaran Dönmez, çelik kanca aracılığıyla kovanı çekip balı alıyor.

Dönmez, kovandan aldığı yaklaşık 20 kilo balın kilosunu ortalama 100 liradan satıyor. Baldan satın almak için Dönmez’e en az bir yıl önceden sipariş vermek gerekiyor.

Süleyman Dönmez, AA muhabirine, sarp kayalıkta bal arılarının kovan yaptığı dedesinin 80 yıl önce fark ettiğini söyledi.

Uzun süre dedesinin bölgedeki arıların yaptığı balı aldığını ancak sonraki yıllarda arıların kaybolduğunu anlatan Dönmez, 10 yıl önce de arıların yeniden döndüğünü kaydetti.

Dönmez, şöyle devam etti: ”Oğlum bu kayanın altında yağmur yağarken dinlenmeye gelmişti. Kayadan arı sesi geldiğini duymuş. Bana söyledi. Ben de kalktım, geldim. Baktım hakikaten de arı var. Ama kovanın kapağı yok. Ona göre ölçtüm, bir kapak yaptım, getirdim monte ettim. 10 senedir biz sağıyoruz. Geçen sene de 12 kilo bal çıkardım. Senede sadece bir defa kapısını açıyorum. Hiç öyle ilaç filan kullanmıyorum. Sadece senede bir defa gelip kapısını açıyorum, sağıyorum ve ballarımın müşterisi de hazır.” Dönmez, çevrede başka kayalık bölgelerde de bu şekilde kovanlar olduğunu ancak kayaların çok sarp olması nedeniyle çıkıp bal toplayamadığını belirtti.

Bal için iki yıl bekledi

Fransa’da yaşayan Karakoçanlı gurbetçi Hacı Akyol ise balın siparişini iki sene önceden verdiğini, balı bu sene almanın kendisine nasip olduğunu söyledi.

Şeker hastası olduğunu ifade eden Akyol, ”Bu bal tabii, şifalı baldır. Şeker hastası olduğum için organik bal iyidir, fazla şekeri yükseltmiyor” dedi.