Bankalardan ihtiyaçlarına göre kredi almak isteyen tüketiciler bankaların kendilerine sundukları şartlardan şikayetçi. Kredi almak istediklerinde bankaların sundukları şartlardan hangisini seçeceğini şaşıran tüketici Şikayet Portalı Şikayetvar’a gönderdiği şikayetlerle bankaları topa tuttular. Buna göre bankalar kredi çeken vatandaşlara adete baskı uyguluyor. İhtiyacı olan tüketiciye şartlı kredi sunan banka tüketiciyi her şartta ödemek zorunda bırakıyor. İşte bankaların şartları ve tüketicilerin şikayetleri şöyle:

ŞART ÜSTÜNE ŞART!

“Eşim adına bankadan 5 Bin TL kredi çektik. Kredi işlemleri yapılırken ısrarla söyledik kredi kartı ve bankamatik kartı istemiyoruz daha sonra iptal ettiremiyoruz diye.Banka personeli de ‘Merak etmeyin kullanmayıp kapattırırsınız’ dedi. Tamam madem mecburen açılıyor ve işlem ücreti almıyorsunuz dedik ve mecburen imzayı attı eşim ve işlemler bitti. Fakat tam parayı aldık bankadan çıkarken personel eşime otomatik ödeme talimatı verin hesap işletim ücreti kesilmesin demiş. Kart çıkarın hesap işletim ücreti ödememek için de otomatik ödeme talimat verin. Ben başka bankaya gitmek için ayrıldığım sırada eşime böyle söylemiş. Kesinlikle talimat vermem çünkü bu saatten sonra size güvenim sıfırdır. Böyle bir şey olamaz kredi ödemesi yapmak istedim vadesi gelmedi dediler. Vadesi gelene kadar parayı hesapta tutuyorlarmış daha bu bankanın nelerini duyacağız bakalım.”

KREDİ VERİLİRKEN ŞARTLAR BİTMEDİ!

“Bankanın müşterisiyim ve tüm nakit akışım bu banka üzerinden gerçekleşmekte. Farklı bir bankadan kredi almam sonrasında aynı gün bankadan gelen 29 Bin TL krediniz hazır şeklinde yanıltıcı mesajla başlayan süreç, farklı bir şubede ticari hesabım olması nedeni ile uzadıkça uzadı. 2 şube arası mail'den daha hızlı olduğum için sanırım mekik dokudum. Her şeye tamam, beklemeye devam ta ki bugüne kadar. 29 Bin TL oldu 15Bin TL. Efendim bu parayı alıp bizim size uygun gördüğümüz şekilde kredi kartı borçlarınıza ödeme yapmanız şeklinde alabilirsiniz açıklaması da son nokta oldu benim için. Sanki şartlı tahliye benzeri bir davranış. Türkiye' de tek banka mısınız soruyorum size? Onca süre beklemem sonrası sizden jest beklerken yapılan davranış ortada.”

KREDİ KARTI ŞARTI

“Banka tarafından arandım ve bana 4 Bin lira faizsiz ve masrafsız kredi vereceklerini söylediler. İnanamayıp defalarca sordum. Herhangi bir masraf, dosya ücreti, faiz vs alınmayacağını sadece kredi kartlarını çıkarmam gerektiğini ve bu karta yıllık 10 lira ücret ödemem gerektiğini söylediler. Kredi ve kredi kartı için başvurmaya gittiğimde ise farklı açıklamalarda bulundular. Bankaların tüketiciye kredi kartı vermenin yeni oyunu bu olsa gerek.”

“HABERİM OLMADAN BAŞKA SİGORTA YAPMIŞ NE YAPMALIYIM"

“Bankadan geçen yıl 5000 TL ihtiyaç kredisi çektim. 120 liralık sigorta yapıp onu da kredi kartına 12 taksit yaptılar. Ben krediyi 36 aylık çektim ama 10 ay sonra yani geçen ay kapadım. Erken kapadığım için kalan sigortamı dilekçe ile istedim. Sonradan öğrendim ki yapılan sigorta hayata devam mı yaşam destek mi neymiş. Adını bile hala bilmiyorum. Kredi ile alakası yokmuş ve isteğe bağlı yapılıyormuş. Yani bana sormadan hayat sigortası yapıyormuş gibi bu sigortayı yapmışlar. Tabiî ki kredi ile alakası olmadığından geride vermediler.”