Hürriyet ve Milliyet gazetesinde üst düzey yöneticilik yapan Altan Öymen’in de aralarında bulunduğu İlhami Soysal, Ziya Müezzinoğlu, Selami Savaş, İsmet Giritli, İlhan Esen ve Ömer Sami Coşar, Başbakan Adnan Menderes’in idam edildiği 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından kurulan Temsilciler Meclisi üyesi olarak, ezanın yeniden Türkçe olarak okutulması için kanun teklifi hazırladıkları ortaya çıktı.
 
EZANI YENİDEN TÜRKÇELEŞTİRMEK İSTEMİŞLER!
 
Akit’in ulaştığı 23 Şubat 1961 tarihli Hürriyet ve Ulus gazetesi arşivlerine göre, Türkçe ezan zulmünün 1960 darbesinden sonra üstelik gazeteci kökenli isimler tarafından yeniden gündeme getirildiği belirlendi. Hürriyet gazetesindeki, “Türkçe ezan ile ilgili kanun teklifi hazır” ve CHP’nin yayın organı olarak bilinen Ulus Gazetesi’ndeki, “Ezanın Türkçeleştirilmesi hakkında bir kanun teklifi” başlıklı haberlere göre, söz konusu teklifin basın mensubu olan Temsilciler Meclisi üyelerinden İlhami Soysal tarafından hazırlandığı ve Altan Öymen, Ömer Sami Coşar, Ziya Müezzinoğlu, Selami Savaş, İsmet Giritli ile İlhan Esen’in teklifi imzaladığı belirtiliyor.
 
ULEMALIĞA SOYUNMUŞLAR!...
 
Haberlere göre teklifin gerekçesinde teklif sahiplerinin ulemalığa soyunduğu görülüyor: “Bu husus, Atatürk devrimlerine vurulan darbelerden biri, belki de birincisidir. Ezan, Tanrı adına kullarına yapılan bir çağrıdır. Çağrı, şayet memleketin toprakları üzerinde yapılırsa, o memleketin diliyle yapılır.”
 
“KANUNİ MÜEYYİDE ŞART”
 
Tek Parti döneminde uygulanan Türkçe Ezana övgüler yapılan teklifte, Ezanın Türkçe olmasının kanun konmadan olmayacağı vurgulanıyor ve “Son on yılın biriktirdiği tortular, ne yazık ki buna imkân vermemektedir. Bu bakımdan böyle bir kanuni müeyyideye lüzum hâsıl olmuştur” deniliyor.
 
ASKERDEN ÇOK ASKERCİLİK YAPMIŞLAR
 
Teklife imza atan Öymen ve arkadaşları, taviz verilmemesini isterken, bir MBK üyesi olan Ahmet Yıldız’ın bile Türkçe ezana destek vermesine rağmen tepki çekeceğini düşünerek sıcak bakmadığı belirtiliyor. Yıldız, şu ifadeleri kullanıyor: “Bu mesele kanun zoru ile olmaz. Böyle bir dava geçici bir Meclis’in işi değildir.”
 
ÖYMEN: SEÇİMDEN SONRA KONUŞALIM
 
Teklife imza atanlardan Altan Öymen teklifin üzerinden uzun yıllar geçtiğini belirterek, “Üzerinden çok zaman geçti. Bu konuyu seçimden sonra konuşsak daha iyi olur. Teklif Meclis Başkanlığı’na verildi mi verilmedi mi hatırlayamıyorum” diye konuştu.
yeniakit