Konya Huzurevi"nde 3 yaşlının 15 ay içinde pencerelerden düşüp ölmesi ve bir yaşlının da “disiplinsiz” olduğu gerekçesiyle başka illerdeki huzurevlerine gönderilmesi olayları, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı"nın soru önergesiyle TBMM gündemine taşındı. Kalaycı, “Konya Dr. İsmail Işık Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi"nde 3 yaşlının 15 ay içinde pencerelerden düşüp öldüğünü, bu olaylar üzerine bir yaşlının, kendilerine kötü davranıldığı yolunda şikâyette bulunması üzerine İl İnsan Hakları Kurulu"nun yaşlıların insan hakkının ihlal edildiğini tespit ettiğini, bunun üzerine şikâyette bulunan yaşlının başka bir ile sürüldüğünü” bildirdi. Mustafa Kalaycı, Bakan Kavaf"tan açıklama istedi.

İLGİNÇ SAVUNMA

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM"ye gönderdiği yanıtta, Konya İl İnsan Hakları Kurulu kararının, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü"nde değerlendirildiğini, huzurevi yönetiminden gerekli önlemlerin alınmasının istendiğini, bunun üzerine de pencerelerin açılır kısımlarına korkuluk yapıldığını, balkon demirlerinin de yükseltildiğini belirtti. Kavaf, bahçeye de kamera sistemi yerleştirildiğini bildirdi. Gerekli önlemlerin alınmasıyla kurumun görevini yerine getirdiğini kaydeden Bakan Kavaf, şikâyetçi olduğu için başka yere sürüldüğü öne sürülen yaşlı ile ilgili de şöyle dedi:



“Anılan yaşlının kuruluş yaşamına uyum gösterememesi ve disiplinsiz davranışları nedeniyle yönetmeliğe istinaden Genel Müdürlüğümüzün yazısıyla Denizli Huzurevi"ne nakli yapılmıştır. Yaşlının, Denizli"de kalmakta iken uyumsuz ve disiplinsiz davranışlarını devam ettirmesi üzerine, yönetmelik gereğince Genel Müdürlüğün yazısıyla Erzincan 100. Yıl Atatürk Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi"ne nakli yapılmıştır.”

DÜŞENLER BUNAK

Bakan Kavaf, pencereden düşerek ölen 3 yaşlı ile ilgili de şu açıklamayı yaptı:
“Vefat eden 3 yaşlımızla ilgili olarak Konya İl İnsan Hakları Kurulu"nun raporunda da belirtildiği üzere, "yaşlıların ileri derecede bunama ve algılama sorunları olduğu" görülmektedir. Söz konusu ölüm vakalarıyla ilgili olarak gerekli adli ve idari soruşturmalar ilgili makamlar tarafından yapılmıştır. Adli soruşturmalarda, olayla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir. İdari soruşturmalarda ise ilgililer hakkında herhangi bir işlem tesisine gerek olmadığı, alınması gereken önlemler konusunda kuruluş idarecilerinin daha dikkatli olması hususu vurgulanmış olup gerekli uyarılar yapılmıştır.

Kurumumuz 24 saat esasına dayalı hizmet vermekte, hizmetlerin sunumunda, yaşam ve insan hakkı ihlali ile ilgili olarak sıfır tolerans ilkesi taviz verilmeden uygulanmaktadır.”