2010 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye’de hazırladığı başta enerji, otomotiv, savunma ve sağlık olmak üzere çeşitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlarıyla uluslararası şirketlerin ve yatırım fonlarının Türkiye’deki faaliyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra farklı sektörlerde birçok Türk firmasına özel araştırma ve danışmanlık hizmetleri vererek iç ve dış pazarlarda büyümelerine yardımcı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, Türkiye kamu sektörü açısından da önem taşıyan bulut bilişimin gelişiminin önündeki engelleri masaya yatırıyor.

Güvenlik sorunu aşılmalı

Avrupa Komisyonu, Avrupa'yı yalnızca bulut bilişime uyumlu değil aynı zamanda bulut bilişimde etkin kılmak amacıyla Avrupa Birliği dahilindeki tüm işletmelerin farkındalığını arttıracak bir bulut bilişim stratejisine odaklanmış bulunuyor. Ancak Avrupa'da birçok şirket, güvenlik ve güvenirlilik gibi nedenlerden dolayı bulut bilişime geçmekte kararsızlığını sürdürüyor. Mevcut durumla ilgili olarak Frost & Sullivan analistleri, yetkili kamu kurumları ile endüstri arasında oluşturulacak bir ortaklıkla bulut bilişimin uygulamaya konulmasına yönelik genel gereksinimler üzerine eğilerek gerekli güvenlik ve rekabeti sağlayacak standartların oluşturulabileceğini belirtiyorlar.

Frost & Sullivan Araştırma Sorumlusu Jayashree Rajagopal, bulut bilişim piyasasının görece yeni ve halen gelişim aşamasında olmasının, özel sektördeki kurumların bu geçişi geciktirmelerinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu ifade ediyor. Rajagopal, Amazon Web Services'ın başına gelen bir dizi teknik zorluk neticesinde binlerce işletmeye hizmet veren bir bulut ağında yaşanan sorunların, güvenirlilik probleminin artmasına neden olduğunu vurguluyor.