Bu yıl beşincisi düzenlenen “Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri”ni kazananlar belli oldu. ADÜ Senato"su tarafından 2010 Haziran ayında yarışma için aday gösterilen Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ"a ait “Videoanoskop” adlı proje teknoloji dalında birincilik ödülü aldı.
Elginkan Vakfı her yıl teknoloji dalında ödülü yeni ürün veya yeni teknik ya da teknolojiye dayalı üretim süreçleri geliştirerek teknolojiye gerçek anlamda katkıda bulunan araştırmacılara veriyor. Bu yıl teknoloji ödülü için 34 başvuru bulunduğu yarışmada birinci olan Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ"ın geliştirdiği "Videoanoskop" hemoroid ameliyatlarında kullanılıyor.
BULUŞUN PATENTİ ALINDI
Çalışma hakkında bilgi veren Doç Dr Ali Doğan Bozdağ, buluşun üzerinde bulunan hareket eden bir kapağının olması ile hemoraid ameliyatının kolaylaştığını söyledi. Aletin arkasındaki sapa takılan kamera sayesinde ameliyatın monitörden izlenebilmesi ve kaydedilmesi mümkün olduğunu dile getiren Bozdağ, “Bu özelliklerinden dolayı buluş dünyada ilk olarak nitelendirilmektedir. Ulusal patent, Avrupa patenti ve Çin'den patent alındı. ABD ve Japonya'da patent süreci devam etmekte olup bu ülkelerden de patent alındığında en güçlü patent olan "Triadik patent" alınmış olacak. Videoanoskop ile ilgili olarak uluslararası bir kitap bölümü, dördü yurtdışında yayınlanmış beş makale ve ikisi yurtdışında sunulmuş toplam 12 kongre tebliği var” dedi.
Buluşla ADÜ"nün adını en iyi şekilde temsil eden Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, ödülünü 28 Aralık 2010 günü İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü"nde alacak.