Değerli okuyucularım, geçen haftaki yazımda AYDEM şirketinin yollardaki havai hatları sebebiyle Samet Aktepe evladımızın kolları yandığı için ADÜ’de kesilmişti.

İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya ve eşi Füsun Hanım yardıma koşmuş bu çocuğun manevi baba ve annesi olmuşlardı.

Burada dikkatimi çeken Aydın ilindeki belediyelerden, sivil toplum örgütlerinden, devletten, sanayi odası, ticaret odası, çevre örgütlerinden, Aydın ilinin kocaman sanayicilerinden, Aydın’da çok büyük inşaat işleri yapan müteahhitlerden tık yok.

   

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’in de yardım kervanına destek verdiğini öğrendim.

Aydın CHP, Ak Parti, İyi Parti milletvekillerinden de hiçbir ses yok. Lütfen sesiniz çıksın.

Sn. Cavit Çağlar… Bursalı değerli abim, Rus Lider Sn. Putin’in yakın dostu.

Bu değerli ağabeyim yazımı okuyunca Samet adına yatırdığı paranın makbuzunu bana gönderdi. Bundan sonra üstüme düşeni yapmaya hazırım demiştir.

ENCO HOLDİNG Sahibi Adnan Şahin Kardeşim, İsviçre’den arayarak üstüne düşeni yapmaktadır.

 

Diğer taraftan Sn. Uğur Parmaksız, Amerikan yardım kuruluşu olan hasta ortopedist eksikliği olan çocukları yardım eden dünyaca tanınan bu yardım kuruluşu ile ön görüşmede Samet’in durumunu görüşmüşler prensip olarak yardım etmeyi uygun görmüşler.

***

BUHARKENT BELEDİYE BAŞKANI SN. MEHMET EROL BUHARKENTİ SANAYİ VE JEOTERMAL USSÜ YAPACAK

Değerli okuyucularım bu hafta röportaj yapmaya Aydınpost Editörü Sn. Erman Çetin’le Buharkent Belediye Başkanı Sn. Mehmet Erol Bey ile gittik.

Güneş doğudan doğacak diyen Sn. Başkan ile röportajımıza başlıyoruz.

Sayın Başkan, sizinle bir yıl evvel röportaj yapmıştım. Aradan geçen bu bir yıldan bu yana neler yapıyorsunuz? Mesela bu sene kuraklık var. Buharkent’te neler yapıyorsunuz?

2007’den beri su sıkıntısı baş gösterdi yeni yöntemler bulmalıyız vahşi sulamayı bırakmamız gerekir.

Biz DSİ ile Buharkent’te saniyede 57 litre olan su bulduk bu suyla 3000 dönüm araziyi sulayacağız.

Bizim Kayaburnu mahallemiz var dünyanın en kaliteli incirini yetiştirir bu bölge bu bölgedeki incirleri sulayacağız toprak yapısı bu suyu ister.

Taze incirde biz Türkiye’de birinciyiz. Temmuz ayında incirimiz çıkar ve jeotermal santralinin dibindedir.

Bu bölgede inciri sulamaz iseniz kurur. 50 yıllık emek gider bu bölgenin incir ağacı suyu sever.

Buraya DSİ’nin sulama kanalından su ulaşmıyor. Buraya biz 2300 metre su hattı döşedik bu bölgeyi sulamak için.

Bu bölge için yukarıda sözünü ettiğimiz sondajı yaptık buradan 3000 dönümü sulayacağız. Burada DSİ ile birlikte damlama sulama yapacağız parası da devlet tarafından tahsis edildi.

3 milyon eski parayla 3 trilyona buranın sulama işini hal ediyorum.

Buharkent’in taze incir rekoltesi 25 bin ton, bu ürün Temmuz 15’de çıkar.

25 bin ton taze incirin Buharkent’e ortalama 75 milyonluk getirisi vardır. 7 bin hanelik Buharkent’e muazzam getirisi vardır.

1700 tonda yaklaşık kuru incir rekoltesi vardır.

Biz, Bursa siyah incirinden 20 gün evvel piyasaya çıkarız. Bu yüzden ihracatçılar kış sezonundan taze incir bağlantısı yaparlar. Bizim incirimiz ihracata gider.

Başkan yaklaşık 25 bin ton taze incir 1700 ton da kuru incir yetişiyor diyorsunuz. Bu bölge jeotermal santrallerin dibinde… Jeotermalin incire zararı olmuyor mu?

Ahmet Ağabey, ben her zaman söylüyorum, jeotermale karşı çıkanlara jeotermal istemeyenlere ben Buharkent’e davet ediyorum ama gelmiyorlar.

Kendilerine servis de gönderirim sorun değil bu sene drone ile bu bölgenin incir hasadı döneminde incir bahçelerinin ürününü dronla videosunu çektireceğim.

Bu jeotermal karşıtlarının buraya gelmesini bekliyorum.

Bizim jeotermal ile hiçbir sorunumuz yok. Jeotermal bu bölgede 1963 ve 1970’li yıllarda başladı ve kendi doğal akışı ile yeryüzüne çıkmıştır.

Jeotermali Türkiye’de yaşayan en eski şehir Buharkent’tir burada biz hiçbir sıkıntı yaşamadık ne incirimiz kurudu, ne zeytinimiz kurudu.

Bu milli servettir bu enerjiyi her alanda kullanmak gerekir biz Buharkent’te bunu kullanacağız ve burayı jeotermal üssü yapacağız.

Buharkent’te jeotermalin tarıma olumsuz etkisini görmedik. 2007 ile 2008’de jeotermal suyu Menderes’e bırakılırdı şimdilerde 1 litre su menderese akmıyor.

Çünkü bu su, o kuyularda eksilir ise o jeotermal santralları suyu eksileceği için elektrik santrali çalışmaz. Firmalar o suyu gözleri gibi bakıyorlar.

Aydın ilinde uygulamadan doğan eksiklikler varsa görüşelim ama konu jeotermal karşıtların ifade ettiği gibi değildir.

Jeotermali istemezük doğru değil ben Jeotermal Enerjiler Birliği üyesiyim buradaki meclis toplantılarına Ortadoğu Üniversitesi, Teknik Üniversitelerinden profesörler geliyorlar devamlı istişareler yapıyoruz.

Aydın ekibi Efeler Belediyesi ekibi bu toplantılarda devamlı itiraz ediyor toplantıdaki profesör hocalar bu guruba kalktılar onlara Türkiye’nin her tarafında,

Jeotermal dünyanın her tarafında jeotermal var. Sizi anlamak mümkün değil dediler. Bir tek muhalefet sizden geliyor dedi, bilim adamları.

Başkan bir yıl evvel Buharkent’i jeotermal ile ısıtacağını söylemiştin. Bu proje ne oldu ve dedin ki güneş Aydın’a Buharkent’ten doğacak Aydın ilçelerinde devrim gibi ifadeyle Buharkent’i jeotermal ile ısıtacağız demiştin?

Ahmet Ağabey, son dönemde yaptığımız çalışmalarla çok hızlı ilerledik. Proje çalışmasını bitirmek üzereyiz. Bugünde Projeyi hazırlayan firma ile değerlendirme toplantısı yapacağız.

Fizibilite çalışmaları tamamlandı şu anda 5000 konutun ısıtılmasıyla ilgili proje hazırlıyoruz. Kuyucak Belediyemiz de aynı çalışmaları yapıyor. Bu konuda Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin engellemeleri var.

Başkan bu 5000 konutu kaç paraya ısıtacaksınız? Ne maliyeti olacak vatandaşa?

Soğutmayla ilgili bir düşüncemiz şu ana kadar olmadı.

Sandıklı’da ortalama 100 metrekare konut geçen sene 200 TL’ye ısındı bunu Sandıklı Belediye Başkanı söylüyor. Geçen sene Türkiye’de jeotermal ile ısınan şehirler 150 TL ile 250 TL arasında ısıtılmış veriler bunu gösteriyor. Türkiye’de 20 civarında ilçe bu ısıtmayı yapıyor.

Sandıklı, Simav, Sındırgı, Gönen, Sorgun, Kozaklı, Sarayköy, Diyadin, Kızılcahamam, Edremit, Güre Salihli İzmir Balçova ve Afyon.

Bu jeotermal ile ısıtılması yetkisinin büyükşehre bırakılması yanlış bu kaynakla Buharkent ısıtılır Kuyucak’taki kaynak ile Kuyucak ısıtılır Germencik’teki kaynak ile Germencik ısıtılır. Sonuçta bu konuda Aydın Büyükşehir’in yetkili olması yanlış zaten Aydın Büyükşehir bize engel oluyor.

Burada yasa koyucu bu yetkiyi büyükşehre vermekle yanlış yapmış.

Şimdi ben bu yasayı düzeltmeye çalışıyorum.

Bu yetkinin ilçe belediyelerinde olmasını Cumhurbaşkanlığı ve bakanlık seviyesinde çalışıyoruz.

Burada Aydın ili JEOTERMALİN BAŞKENTİ ama JEOTERMAL ile ısınan bir tek konut yok neden?

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu ile bu konuyu konuştunuz mu?

Ahmet Ağabey, bu konu 2017 yılında Zorlu Enerji ile Buharkent’i ısıtacağımız konusu ortaya çıkınca Sayın Özlem Çerçioğlu “Bu konuyu beraber yapalım” dedi.

Ben de “Sizin Sultanhisar’da kuyunuz var, siz bunu yapın, bu düşüncenizi orada gerçekleştirin” dedim. Yapamadılar. Tabii Kabul etmedim.

Burada yanlış olan yerel yönetimlere şehirlerin ısıtılmasıyla ilgili saha bırakılmamış, bu çok yanlış olmuş.

Bu konuyu Zorlu ile ben anlaşmışım “Seninle yapmam” dedim, Sayın Özlem Çerçioğlu bana “senin bu konuda yetkin yok. Ben sana kazı izni vermezsem nasıl yapacaksın?” dedi.

Ben de “Başkanım halka ve devlete bana kazı izni vermiyor Sn. Özlem Çerçioğlu dersem bunu göze alabilir misiniz?” dedim.

Böylelikle diyalog bitti.

23.12.2017 tarihinde bize yazı gönderdi, yasayı hatırlatarak “Bu konuda işlem yapamazsınız” diye resmi yazı yazdı Sayın Özlem Çerçioğlu.

Ben halkıma söz vermiştim, bu yasal engeli kaldırmak için çalışmaya başlattım.

Bu yetkinin değiştirilmesi konusunu torba yasada hal edilmesi hususunda bana kanun koyucu tarafından gönderilen taslağa uygun mütalaa verdim.

Bu konuda çok büyük mesafe aldım.

Sanırım Eylül ve Ekim ayında torba yasada bu konuyu hal etmiş olacağız.

Peki, neden Özlem Hanım konutların jeotermalle ısıtılması konusuna girmiyor?

Daha önce söyledim, hizmet ederek oy almak zordur çalışmak lazım onun için üretmen lazım, ama korkuyu istismar edersen insanları bu konuda cephe oluşturursan bu işin kestirme yoludur o korkuyla oy toplamak çok kolaydır.

Ama hizmet için kafa yormak çalışmak hizmet etmek gerekir. Korkuyu istismar ederek rey almak işin kolay tarafıdır. Aydın’da şimdi bu yapılıyor.

Özlem Hanım, bu söylediklerimizi projelerimizi duyuyorsa biliyorsa benim yaptıklarımı yapması gerekir.

Benim söylediklerimde bir yanlış var mı? Hane bası 4000 TL yakıt masrafı ödeyen Aydınlı 1200 TL yakıt parası ödeyince ayrıca pis linyit kokusu ile Aydınlının havası soluması doğru mu? Siz İstanbul’un Ankara’nın linyitle ısıtıldığını gördünüz mü?

Jeotermal temiz enerji ile yapmayı Özlem Hanım da yapmak ister.

Ancak yarattığı jeotermal korku birliği şu anda Sayın Özlem Çerçioğlu’nu esir almış vaziyette.

Ama hizmet için kafa yormak çalışmak hizmet etmek gerekir. Korkuyu istismar ederek rey almak işin kolay tarafıdır.

Özlem Hanım bu gurubun dediklerini yapıyor yoksa benim dediklerimi oda yapmak ister ama bu hizmeti yapmak için emek vermek gerekir. Galiba bunları yapabilmek için ekibi de yok.

Buharkent gibi 8000 haneli şehirde linyit kokusundan geçilmiyor bunda ısrar eden herkes yanlış yapıyor demektir.

Başkan, Buharkent Organize Sanayi ne durumda anlatır mısın? İlk defa bir organize sanayiye belediye ortak oldu…

Şu an alt yapı çalışmamız devam ediyor. Arıtma tesisi çalışmamızı ihale ediyoruz. Sanayicinin istediği tüm taleplerini yerine getirmiş olacağız. Şu an 22 firmamız var yer için çok talep var ama yerimiz yok.

Büyümemiz mümkün değil. Organize sanayimizde biz Aydem’den elektrik almayacağız direk alacağız üreticiden alacağız, biz sanayiciye vereceğiz daha ucuza veriyoruz elektriği.

Burası özerk bölge.

Çok başarılı organize sanayi bölgemiz olacak Kaanlar günde 2000 ton süt işleyecek.  Bu yatırım Buharkent ve ülkemiz için büyük kazanç.

Organize sanayi bölgesine gelen sanayiciler güvene gelmişlerdir sanayiciye güven vermez iseniz gelmez. Bu konuyu sanayicilere sorun, bu sanayiciler bana güvenerek gelmiştir.

Ben onlarla kol kola girdim. Onların paraları ile kamulaştırmaları yaptım.

Bu da güven ile oluyor.

Bir belediye başkanı şehrini, belediyeyi, yönetirken sanayici ve müteşebbis yatırımcısını getirmeli. Halkına iş sağlamalı, bu işler emek ve heyecan ister.

Başkan, Buharkent’in arıtması var mı kanalizasyon Büyük Menderes’e mi akıyor?

Ahmet Ağabey, Buharkent’in arıtması yok. Aydın Büyükşehir Belediyesi yapmadı.

Bize 2017-2018 tarihlerini yapacağız dediler daha. Bir sürü vaadleri vardı Sayın Özlem Çerçioğlu hiçbirini gerçekleştirmedi.

Kayaburnu mahallemizin kanalizasyonu yok. Kaanpaşanın bir bölümünün de kanalizasyonu yok.

Anlayacağınız 7000 merkez nüfuslu Buharkent’in 2000 konutun kanalizasyonu yok.

Kanalizasyon Büyük Menderese akıyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Aski tarafından Buharkent kaale alınan bir yer değil.

Bunun için halk belediye olarak Denizli Belediyesi’ne bağlanmak istiyor. Benim böyle düşüncem yok. Buharkent’ten Aydın’a gitmeyen vatandaşlarımız var.

Herkes Denizli’ye gidiyor.

Başkan sen niye Denizli’de ev tuttun? Neden orda oturuyorsun?

Ahmet Ağabey, benim çocuğum engelli şu an 21 yaşında otistik bu yüzden eşim çalışıyordu oğlumuz için işi bıraktı.

2.5 yaşında teşhis konuldu, o da işi bıraktı. Oğlumun eğitimi ve tedavisi konusu uzun soluklu bir konu.

Bana Buharkent Belediye Başkanlığını teklif edilince kabul etmedim. Çünkü çocuğum otistik eşimle konuştum hemşerilerime bu topraklara bir borcum vardı. Sonuçta kabul ettim ama oğlumun okulu Denizli’de var Buharkent’te yok bu yüzden Denizcide ev tuttum. Denizli’nin imkânları çok fazla Aydın bu konuda hiçbir yatırımı yok.

Benim burada da evim var.

Ben Buharkent’e 24 saatimi ayırıyorum. Çoğu zaman Denizli’ye evime gidemiyorum benim oğlum Ali, baba akşam yemeğe gelecek misin diye her gün soruyor ama gidemediğim zamanlar oluyor.

Oğlumun eğitimi için Denizli’de oturuyorum. Siz evladınız için yapmaz mısınız bunu haber yapanlar utansın.

Bu konuyu haber yaptıranlar da utansınlar onları Allah’a havale ediyorum. Beddua etmiyorum ama başlarına gelse onlar da benim gibi yaparlardı.

Sayın Özlem Çerçioğlu ve Büyükşehir ile aranız nasıl?

Özlem Hanım ile bir problemimiz yok nezaket anlamında bir problemimiz yok.

Ama bize farklı bakıyorlar, biz onlara muhalifiz diye hareket ediyorlar.

İşin içinde siyaset var, ASKİ tarafından bize uyguladıkları para cezaları var, bize ait olmayan mezarlıklardan ve köylerdeki çeşmelerden ötürü tahakkuk gerçekleştirip para cezaları veriyorlar.

Millet Bahçesine sondaj kuyusu açıldı diye ASKİ ceza kesti, mahkemeleştik, mahkeme cezayı iptal etti.

Biz bu sudan park bahçe suluyoruz ama ASKİ geldi sayaç taktı. ASKİ, CHP’li belediyelere ceza kesmiş midir acaba?

Bize ASKİ, 400 milyar eski parayla ceza kesti.

 

Kurban bayramında eski mezbaha olarak kullandığımız yere bakım yaptırdım. Kurban bayramlarında halk rahat rahat kurbanını kessin diye. Bir bayram günü ASKİ yetkilileri siz kaçak su kullanıyorsunuz diye Buharkent Belediyesi’ne ceza kesti. Mezbahalar, büyükşehir belediyelerine aittir. Eskiden bize aitti biz kendi kendimize sayaç mı takacaktık ama büyükşehir olunca orası büyükşehre kaldı.

Ben oradayken ASKİ’nin elemanları suyu kesmeye geldiler ve bu kullandığınız su kaçak dediler.

Bunun üzerine Sn. Hakan Olgaç’ı aradım. “Ya Aydın’dan buraya kurban bayramı günü kurban kesilirken ASKİ elemanları gönderilir mi” dedim..

Özlem Hanıma konuyu intikal ettirdiğimizde tavşanı tut tazıyı kaç misali ile “Tamam başkan hal ederim” dedi, sorun çözülmüyor ama ceza devam ediyor.

Maalesef onun verdiği ifadeler sonucu icraat olmuyor.

Böyle şey olur mu? Ayıp değil mi?

ASKİ, kapalı spor salonunun suyunun cezasını bana kesiyor. Orası Beden Terbiyesinin. Ne olur yanı orda gençler spor yapıyor, oranın suyunun cezası olur mu?

Buharkent’e Aydın Büyükşehir hiçbir şey yapmadı. Özlem Hanım seçim döneminde verdiği sözlerin hiçbirini Buharkent’e yapmadı.

BUHARKENT SERA ALANI

Buharkent’te bulunan 240 dönüm mera alanında jeotermal tarım sera alanı yapacağız.

Tarım Bakanlığından onay çıktı.

Avrupa Birliği’nden 455 bin Euro’luk hibe başvurusu yaptık kabul edildi.

Burada kesme çiçek yapacağız. Antalyalı üreticiler 12 ay çiçek yetiştirmek için burayı istiyorlar biz burada halkımızla kesme çiçek serasını jeotermalden faydalanarak yapacağız. Bu da Aydın iline jeotermalin getirdiği nimettir.

ORTAKÇI’DA 5 YILDIZLI KAPLICA OTELİ YAPACAĞIZ

Roma döneminden beri çıkan çok değerli kaplıca suyu var hala akıyor.

Ve içme suyu niteliğindedir. Köyün su deposuna girer köylü içme suyu olarak kullanır.

Bu köydeki su içme suyu niteliğindedir. Bu bölgenin imar planını yaptık.

Buraya bir yatırımcımız var buraya 32 milyon Euro’luk otel yatırımı yapacak projeler bitti.

Şirket sahibi ile el sıkıştık.

Aydın Valiliği’nden yer kiralamak için müracaat yapmışlar.

Değerli okuyucularım, AYTER alanında yapılmayan tesisi Mehmet Başkan, Buharkent’e yapıyor, duyurulur.

Ben bu yer için 4 sene imar planları dâhil uğraştım yatırımcı durup dururken gelmiyor siz hazırlıklarını yapmanız gerekir.

Sanayici ve yatırımcı şartlar uygunsa gelir. Bu konular şehri yöneten belediye başkanlarının görevidir.

 

Ben Büyükşehir Belediye başkanı olsam her ilçenin farklı yatırım şartları vardır buna göre planlamayı yaparım. Ama bunu Aydın Büyükşehir düşünmüyor bunu düşünecek kadroları da yok.

Benim büyükşehir belediye başkanlığı talebim yok. Milletvekilliği talebim yok. Benim Buharkent’e yapılacak çok işim var. Bunları yarım bırakamam varsın bizim Ak Parti olarak buradaki başarılarımızı görerek başka Ak Partili arkadaşlar oraya aday olsunlar. Bizim yaptıklarımızı örnek alsınlar önümüzdeki dönemde Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni Ak Parti alacaktır.

CHP iktidarında Aydın, geri gitmiş, köy olarak kalmıştır. Hiçbir şey yapılmamıştır gelsinler Denizli’yi görsünler.

Buharkent’in jeotermalden ve sanayiden yükselmesini başaracağız.

Ak Parti iktidarında güneş Buharkent’ten doğacaktır.