Domuz gribi salgınıyla ilgili olarak Aydın"da katıldığı bir bilgilendirme toplantısında grip aşısı üretiminin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. O. Sadi Yenen, “Bugüne kadar üretilen bütün grip aşıları, domuz gribi aşısı kadar tartışılmamıştı. Aslında bütün aşılar aynı süreçten geçiyordu. Grip aşıları genelde salgınlarla birlikte çalışmaları başlayan ve yaklaşık 6 ay içerisinde çoğaltılarak dağıtılan aşılardır. Bu nedenle grip aşılarının yan etkileri zamanla görülür. Ancak bugüne kadar yapılan aşılarda etken maddeler hemen hemen aynı olduğu için beklenenden fazla bir yan etkiyle karşılaşılmamıştır” diye konuştu.

TÜM AŞILAR AYNI

Kendisine yöneltilen “Şu an neden piyasada 2-3 çeşit domuz gribi aşısı bulunuyor, bu şekilde bir ayrıma neden gidiliyor?” şeklindeki bir soruyu cevaplandıran Yenen, şunları söyledi: “Aşılar genelde yumurtada çoğaltılırlar. Yeni teknolojiler aşının hücrelerde daha hızlı çoğaltılmasına imkan vermektedir. Ancak, bu teknoloji ciddi yatırımlar içermektedir. Üretimleri açısından farklı olmasına rağmen genelde içerdikleri madde aynı olduğu için aşılar arasında bir farklılık yoktur. Sonuç olarak hepsinin etkisi aynıdır”

Kimsenin aşı olmaya zorlanamayacağını belirten Yener, risk gruplarında bulunan kişilere de aşı yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.