Kapatma davasıyla ilgili karar ve Ergenekon davasının ardından son kamuoyu yoklaması: AK Parti önde. CHP geriledi. MHP'de ise büyük düşüş var.
Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında "kapatmama" kararı almasının ve Ergenekon Davası'nın seçmene etkisi A&G Araştırma'nın yaptığı ankette ortaya çıktı. A&G Araştırma'nın Habertürk için yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

7 bölgeden 1326 kişi katıldı

Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, toplam 22 il, 45 ilçe bunlara bağlı 75 mahalle ve köyde 657'si kadın olmak olmak üzere toplam bin 326 denekle hanede yüz yüze görüşme metoduyla gerçekleştirilen ankette Ergenekon iddianamesinin açıklanmasının ve AK Parti hakkında açılan kapatma davasının sonuçlanmasının ardından 2 -3 Ağustos tarihlerinde seçmenin nabzı tutuldu.

AK Parti açık ara önde

Ankete katılanlara "Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Bugün seçim olsa AK Parti yüzde 35.3, kararsızlar yüzde 25.9, CHP yüzde 13.2, MHP yüzde 10.1, DTP yüzde 4.6. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise tablo, AK Parti yüzde 47.6, CHP yüzde 17.8, MHP yüzde 13.6, DTP yüzde 6.2. Araştırmada AK Parti oylarının Anayasa Mahkemesi'nin "kapatmama" kararı almasıyla yükseldiği sonucu tespit edildi. Buna göre; AK Parti'nin 21- 22 Haziran'da yüzde 42.6 olan oy oranı yüzde 47.6'ya yükseldi. CHP'nin 21-22 Haziran tarihlerine yüzde 18.4 olan oyu ise yüzde 17.8'e geriledi. En büyük düşüş ise MHP'de gerçekleşti.

21- 22 Haziran'da ankette yüzde 17.1 görülen MHP yüzde 13.6'ya geriledi. "Seçmen AK Parti Davası için ne düşünüyor?" sorusuna da cevap arandı. "AK Parti kapatılmalıyı hak etmişti, kapatılmalıydı" diyenlerin oranı yüzde 22.8 olarak gerçekleşti. Ankete katılanların yüzde 28.5'i ise "AK Parti kapatılmayı hak etmişti, ancak kapatılsaydı ekonomi çok kötü etkilenirdi, kapatılmadı iyi oldu" cevabını verdiler. "AK Parti kapatılmayı hak edecek yanlış yapmadı. Bu nedenle de kapatılmadı" diyenlerin oranı ise yüzde 48.7 oldu.


Laiklik karşıtı değil


Araştırmada, "AK Parti kapatılmadı, ama Anayasa Mahkemesi'nden AK Parti'nin laiklik karşısı eylemlerin odağı olduğu yönünde bir görüş çıktı. Siz bu görüşe katılıyor musunuz, AK Parti laiklik karşıtı eylemlerin odağı mı?" sorusu da yöneltildi. Bu soruya yüzde 36.1 oranında "Evet, laiklik karşısı eylemlerin odağı", yüzde 50 oranında ise "Hayır, laiklik karşıtı eylemlerin odağı değil" cevabı verildi. Yüzde 13.9 oranında ise görüş belirtilmedi.

Bugün