İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan 1 Mart Muhasebe Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dört temel konuda meslekte ciddi sorun yaşandığını belirterek, Maliye Bakanlığı ve bürokrasisini, çözüme katkı vermeye çağırdı.

İSMMMO BASIN - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, 1 Mart Muhasebe Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında; “Meslekte temel sorun ve taleplerimize, siyaseten duyarsızlaşan bir süreç yaşanmaktadır bu nedenle, böylesine anlamlı günde buruk bir kutlama içindeyiz” diye konuştu.

İSMMMO yöneticileri, üyeleri ve meslek mensuplarıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı"nda düzenlenen törende de konuşan Yahya Arıkan, 1 Mart Muhasebe Günü"nde yakalarına siyah kurdeleler takmak zorunda kaldıklarına vurgu yaparak; “Bu görüntü, durumun aciliyetini ve önemini anlatmalıdır. Tüm camiamızın yakalarından bir hafta süreyle çıkarmayacağına inandığımız bu siyah kurdelelerle konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Arıkan, meslekte işbirliği arayışlarına özellikle Maliye Bakanı ve Bürokrasisi"nin daha ilgili ve çözüm odaklı yaklaşması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Muhasebe, finansal raporlama ve denetim gibi ekonomide önemli bir görevi yerine getiren meslek mensupları olarak, isteklerimiz çok basit ve yalındır. Ekonomi yönetimi olarak "kamu alacaklarının yapılandırılması ve matrah artırımı" uygulama sonuçlarının son derece önemsendiği bir süreçte, başarı için meslek mensuplarımızın katkısı önemsenmelidir.”

Meslekteki temel sorunlar ve taleplerin dört madde özetlenebileceğini anımsatan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan bunları ise şöyle açıkladı:

SORUN 1 - BA-BS BİLDİRİM FORMLARININ DÜZELTİLMESİNE HAKSIZ CEZA UYGULANMAKTADIR.

Vergi mükelleflerinin bir ay içinde satın aldıkları ve satmış oldukları mal ve hizmetlerinin bildiriminde kullanılan Ba-Bs formlarının süresi içinde verilmemesi veya yanlış bilgilerin düzeltilmesinde VUK mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Bu bildirimlerin verilmemesi veya verilenin düzeltilmesi hiçbir zaman vergi kayıp ve kaçağına neden olmayan şekilsel uygulamaya binlerce liralık cezalar uygulanmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde verilen bir bilginin düzeltilmesine ceza uygulanmamaktadır.

TALEBİMİZ: Özel Usulsüzlük cezasından vazgeçilmeli, TBMM seçim tatiline girmeden önce yasal değişiklik yapılmalıdır.

SORUN 2 - KESİN MİZAN FORMLARIN AYRICA İSTENMESİ EK YÜKTÜR

2011 Mart ayından itibaren uygulanacak olan kesin mizan bildiriminin süresi içinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Elektronik belgeye elektronik kayıt sistemine geçilmeden, yıllık beyanname dışında ayrıca istenen bu formlar meslektaşlarımıza iş yoğunluğu yaratmaktadır. Yıllardır, yıllık beyanname ekinde istenen bilgi ve belgeler vergi idaresine zaten verilmektedir.

TALEBİMİZ: Kesin mizan bildirim formları “BİLDİRİM” olarak 2011 yılı için alınmamalıdır. Odalarımızın üst birliği TÜRMOB"la birlikte hazırlanacak basitleştirilmiş formatta, Yıllık Beyanname eki olarak alınmalıdır. Özel usulsüzlük cezası uygulanmamalıdır.

SORUN 3 - E-SÖZLEŞMELERİN BİLDİRİMİ TAKVİMİ SORUNDUR

Mükelleflerin, tüm vergi beyanname ve bildirimlerinin 2004 yılından beri başarı ile verilmesi meslek mensuplarımızın özverili çalışmaları ve gelişen teknolojiyi iyi kullanmaları sayesindedir. Adeta muhasebe büroları vergi dairelerinin tahakkuk servisi olmuştur. Şimdi yeni bir yükümlülük getirilmektedir.

Mükellef beyannameye yansıması gereken her türlü bilgiyi meslek mensubuna tam ve doğru olarak sunmakla yükümlüdür. Meslek mensubu kendisine iletilmeyen, eksik iletilen veya yanlış iletilen her türlü bilginin beyanname yansımasından dolayı sorumlu tutulamaz.

Meslek mensubunun sorumluluğu kendisine sunulan bilgilerle sorumlu olup, bu bilgilerin beyannameye doğru yansıtılmaması halinde çıkan vergi ziyaına bağlı olarak salınacak vergi, kesilecek ceza ve hesaplanacak faizlerin ödenmesinden mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Müşteriler ile yapılan sözleşmelerin 15 Mart"a kadar bildirilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ayrıca meslek mensuplarımızın kullanmış oldukları şifrelerin iptali yoluna dahi gidilecektir.

TALEBİMİZ: Elektronik Sözleşme bilgilerinin gönderilme işlemi öncelikle ertelenmelidir. Özel usulsüzlük cezası uygulanmamalıdır. 15 Mayıs"ta meslek mensupları, beyannamesini gönderdiği müşterilerinin listesini vergi dairesine göndermektedir. Bu anlamda, ilgili bildirimin kaldırılarak elektronik sözleşme nedeniyle istenen bildirimlerin 15 Mayıs"a kadar uzatılması yerinde olacaktır. Ayrıca böylesine ağır bir sorumluluğu, meslek mensubunun kaldırması kolay değildir. Tebliğ; “meslek mensubunun kastı yoksa bu cezalardan vergi mükellefi sorumlu olmalıdır” şeklinde düzeltilmelidir.

SORUN 4 - MALİYE BAKANLIĞI ASGARİ MUHASEBE
ÜCRET TARİFE"SİNİ 2 YILDIR YAYIMLAMAMAKTADIR.

Meslektaşlarımızın aldığı ücretleri belirleyen “Asgari Ücret Tarifesi”nin odaların ve TÜRMOB"un teklifi ile Maliye Bakanlığı"na iletilerek her yıl Resmi Gazete"de ilan edilmesi gerekir. Ancak 2010 ve 2011 yılı asgari ücret tarifesi bakanlık tarafından belirlenmemiştir. Oysa avukatlık ücretleri, doktor ücretleri süresinde ilan edilmektedir.

TALEBİMİZ: 3568 sayılı yasanın amir hükmü gereği Asgari Ücret Tarifesi Maliye Bakanlığı tarafından her yıl süresinde yayımlanmalıdır. Özellikle 2011 yılı tarifesinin açıklanması için zaman kaybedilmemelidir.