Karayalçın, CHP'nin eski genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, seçim kampanyasına başladıklarını ve seçimlere hazır olduklarını söyledi.

Kampanya boyunca Ankaralılara ''Hazır mısınız? sorusunu soracaklarını dile getiren Karayalçın, seçimler öncesinde yürütülecek kampanya döneminin, Ankara ve Türkiye genelinde halkın karşı karşıya olduğu yerel sorunların çözümüne katkıda bulunmasını diledi.

Karayalçın, ''Düzeyli, projelerin tartışıldığı, kurumların, yeni yapıların önerildiği, geçmişin hesabının sorulduğu ve verildiği bir kampanya dönemi diliyorum'' diye konuştu.

Ankara'da 7 üniversite öğrencisinin yaşamını yitirdiği olaydan büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Karayalçın, gençlerin ailelerine ve Türk halklarına başsağlığı dileklerini iletti.

Karayalçın, yaklaşık üç ay sürecek seçim kampanyasını, eski CHP Ankara İl Başkanı ve CHP Ankara Seçim Komitesi Başkanı Yaşar Çatak, CHP Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı ve SHP Ankara İl Başkanı Celal Koç ile yürüteceğini bildirdi.

''PIRIL PIRIL BİR BAŞKENT BIRAKTIM''

Karayalçın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in seçim sonucunda kaybedenin siyaseti bırakması yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine, ''Siyasi geleceğimi Gökçek'in fantezileri üzerine kurgulamayı düşünmüyorum. İnşallah seçimi kazanacağız, yönetime geleceğiz; Sayın Gökçek düşünsün'' diye konuştu.

Murat Karayalçın, belediye başkanlığı döneminde Ankara'nın hava kirliliğine yönelik açıklamaların anımsatılması üzerine, ''pırıl pırıl bir başkent'' bıraktığını söyledi.

Belediye başkanlığı döneminde enerji kullanımı ve hava kirliliği konusunda sağladıkları başarı nedeniyle dünyanın 12 kentiyle birlikte Birleşmiş Milletlerden ödül aldıklarını anlatan Karayalçın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söz konusu dönemde, ''hava kirliğinden kuşların öldüğü'' açıklamasının doğru olmadığını kaydetti.

Erdoğan'a yanlış bilgi verildiği kanısında olduğunu dile getiren Karayalçın, Başbakan Erdoğan'ın kuş ölümleriyle ilgili açıklamasının, 1978 yılında Bülent Ecevit'in TBMM'de yaptığı bir konuşmada bu ifadeyi kullanmasını anımsamasından kaynaklanmış olabileceğini ifade etti.

Ankara'nın, birçok konudaki öncü niteliğini son 15 yılda kaybettiğini savunan Karayalçın, bu dönemde Ankara'nın öteki kentlere öncülük yapacak hiçbir uygulaması olmadığını ileri sürdü.

Karayalçın, ''Bu belediyecilik anlayışı ve uygulamaları ile Ankara yalnız iddiasını değil, itibarını da kaybetmiştir. Ankara'ya hem iddiasını hem itibarını iade etmek zorundayız. Ankara'nın değerini artırmak ve Ankara'yı yeniden iddialı bir kent haline getirmek zorundayız. Ankara'yı kasaba görünümünden kurtarmak zorundayız'' dedi.

Ankara'da yaşamanın, hayatın her alanında zorluklarla boğuşmak haline geldiği görüşünü dile getiren Karayalçın, Ankara'nın öz güvenini ve huzurunu kaybettiğini iddia etti.

Karayalçın şöyle konuştu: ''Ankaralılar Kızılırmak'ın kirli, sağlığa zararlı suyunu kullanmaya mahkum edildi. 15 yılda kentimize metro için 1 metre ray eklenmedi. Belediye halktan peşin topladığı doğal gaz paralarını ödemediğinden, doğal gaza zam üstüne zam yapıldı. Ankara'da kömür kullanımı arttığı için kentin havası yeniden ve eskisinden daha da yoğun bir biçimde kirlendi.

Kentin caddeleri otoyola çevrildi. Ankara meydansız bir kent haline geldi. Ankara halkı harmanlanamadı, hemşehrileşemedi. Belediye hizmetlerine ulaşmak, hem zor hem pahalı. Ankara, Türkiye'de belediye hizmetlerinin en pahalı olduğu kent haline getirildi. Ankara, sorunlarını algılamayan, proje üretemeyen, kredi bulamayan bir kente dönüştü.

Belediye yönetimi sorunları çözemiyor, her başı sıkıştığında sorumluluğu başkalarının üzerine atıyor, çözümü hükümetten bekliyor. Üstelik Ankaralılar kentte ne olup bittiğinden habersiz. Bu yönetimin hiçbir uygulaması kent halkına açık değil.''

Karayalçın, Cumhuriyet'in, demokrasinin, barışın ve hoşgörünün başkenti olması gereken Ankara'nın, ''Kavgacı, uzlaşmaz, bilgisiz, düzeysiz bir yönetim anlayışına teslim olduğunu'' iddia etti.

Karayalçın, ''Bugün ihtiyacımız olan şey, Ankara'nın yeni bir ufka kavuşması, Ankara'da yeni bir yönetim anlayışının egemen olmasıdır. Biz kavgaya değil, iş yapmaya, iş yaratmaya geliyoruz'' dedi.

''ANKARA, KAVGALARI BIRAKIP PROJELERİ TARTIŞMALIDIR''

Türkiye'de siyaseti kimlikler üzerinden yürütmenin kolay bir yol olarak görüldüğünü söyleyen Karayalçın, son dönemde Ankara'nın da bu tartışmaların içine çekilmeye çalışıldığını belirtti. Türkiye'nin, kutuplaşmalardan çok çektiğini ifade eden Karayalçın, ''Din ve etnik değerler üzerinden yapılan kavgalar bizi birbirimizden uzaklaştırdı, yabancılaştırdı, hatta düşmanlaştırdı. Ankara, bu kavgaları bırakıp projeleri tartışmalıdır'' diye konuştu.

Murat Karayalçın, Ankara'nın değerini artıracak, üretim gücünü yükseltecek, zenginleşmesini sağlayacak, yoksulluğu ortadan kaldıracak, işsizliğe çözüm getirecek projelerle Ankaralıların karşısına çıktıklarını, bunları taahhüt ettiğini bildirdi. Karayalçın, ''Ankara'ya güler yüzlü, içten, açık, saydam bir yönetim vaat ediyorum. Ankara'yı Ankaralılarla birlikte yönetmeyi taahhüt ediyorum'' dedi.

Geniş bir katılımla hazırladıkları programı gelecek günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Gökçek, 29 Mart seçimlerine kadar, cumartesi günleri basınla düzenleyecekleri ''Ankara Söyleşileri'' ile programı bölümler halinde konuşacaklarını, projelerini ve kurumsal yeniliklerini açıklayacaklarını bildirdi.

''BU TARZ BÜROKRATLARLA ÇALIŞMAM''

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Murat Karayalçın, Başkent Doğalgaz A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani Demir'in, 7 üniversite öğrencisinin hayatını kaybetti doğal gaz faciasına ilişkin açıklamalarından üzüntü duyduğunu söyledi. Konuyla ilgili raporları görmeden sorumluluk konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Karayalçın, açıklamaları nedeniyle Demir'i kınadığını belirtti.

Karayalçın, ''Bu tarz bürokratlarla çalışır mısınız?'' sorusuna, ''Hayır, çalışmam'' yanıtını verdi.

Demir'in, basın toplantısında ''kravat takmaması''yla ilgili bir soru üzerine Karayalçın, ''Söylediği sözler kıyafetinden daha önemli'' diye konuştu.

Karayalçın, ''Demir'i istifaya çağırır mısınız?'' sorusuna, ''İstifaya çağırmama gerek yok. 30 Martta Ankara'da yeni bir yönetim başlayacaktır. Sorunuz da o dönem yanıtlanacaktır'' karşılığını verdi.

''ACİL TEDAVİ PLANI'' VE SİTELERE METRO

Karayalçın, göreve geldiklerinde uygulanmak üzere, ''acil tedavi planı'' hazırladıklarını vurgulayarak, bu kapsamda ''hemşehrilik geliri'' adını verdikleri gelir desteğini hayata geçireceklerini bildirdi. Karayalçın, ''Türkiye İstatistik Kurumunun tanımlamasından hareketle keyfi, düzensiz, ayrımcı hizmetleri değiştirerek, sadaka, bağış değil, hak olarak gördüğümüz bir uygulamayı başlatacağız'' dedi. Murat Karayalçın, bu uygulamayı ayrıca 25 bin kişiye iş yaratmayı öngören bir başka projeyle destekleyeceklerini anlattı.

''Ankara'da arkeolojik kazı haline gelmiş olan metro kazılarının artık noktalanması gerekiyor'' diyen Karayalçın, göreve gelmeleri halinde yarım bırakılan metro projelerinin tamamlanacağını söyledi.

Bunlara ilave olarak Dikimevi'nden Siteler'e uzanan bir hat üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Karayalçın, bunu, Siteler'in cazibesini artıracak, siteler esnafına katkı sağlayacak ''iktisadi bir hat'' olarak gördüklerini kaydetti.

Karayalçın, görevde oldukları dönemde Doğukent'te bir üniversite alanı ayırdıklarına dikkati çekerek, buraya bir üniversite kurulması için belediye olarak her türlü desteği vereceklerini bildirdi.

''DOĞAL GAZDAN 1 KURUŞ KAR ALINMADI''

Karayalçın, kendi dönemlerinde, ''doğal gazdan 1 sent, 1 kuruş kar alınmadığını'' ifade ederek, ''Bizim dönemimizde BOTAŞ'a borç da takılmamıştır'' dedi.

Murat Karayalçın, bir soru üzerine, karşısına rakip olarak 15 yılın sorumlusu olarak Melih Gökçek'in çıkmış olmasının olumlu olduğunu belirtti.

Basın toplantısının ardından Karayalçın, salon çıkışında ellerinde ''Biz hazırız'', ''Gökçek gitçek'' yazılı dövizler bulunan ''Ankara Gönüllüleri''nin, ''Gökçek gidecek, Karayalçın gelecek'', ''Karayalçın gelecek sahte ampul sönecek'' sloganlarıyla karşılandı.

Karayalçın, burada yaptığı kısa konuşmada, yürüttükleri çalışma sonunda Ankara'nın kaderinin değişeceğini söyledi. Karayalçın, ''Üç seçimde bölüne bölüne Ankara'yı kaybettik. Bu seçimi birleşe birleşe kazanacağız. Hep birlikte kazanacağız'' diye konuştu.


HABER 7