Hayali ihracat ve vergi kaçakçılığından hakkında 5 dava açılan Orhan Aslıtürk, Ağır Ceza Mahkemesi"nden "tutuklanmama" güvencesi aldı, bu akşam yurda dönüyor...

Orhan Aslıtürk bugün dönüyor Türkiye"de hayali ihracat suçundan hakkında davalar açılınca 1998"de yurt dışına kaçan Orhan Aslıtürk, 7 ay hapis yattığı İngiltere"nin başkenti Londra"da bugün Türk polisine teslim edilecek.

Akşam saatlerinde yurda dönecek olan Aslıtürk, diğer davaları zaman aşımına uğradığı için sadece İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde “teşekkül halinde kaçakçılık” suçundan yargılanacan ancak güvence verildiği için tutuklanmayacak.

2 .2 milyar TL"lik zarar!

Hayali ihracat, haksız kazanç ve vergi kaçakçılığından Türkiye"yi yaklaşık 2 milyar 200 milyon TL zarara uğrattığı iddiasıyla hakkında 5 dava açılan Orhan Asiltürk, 1998 yılında yurtdışına kaçmıştı. Kırmızı bültenle aranırken geçen yıl Londra"da yakalanarak cezaevine konulan Aslıtürk, 7 ay hapsin ardından serbest kalmıştı. Bu sürede hakkında Bursa, İzmir, Bakırköy ve Şişli"de açılan davalar zaman aşımına uğrayan Asiltürk"ün sadece İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen teşekkül halende kaçakçılık davası kaldı. Mahkemeden "tutuklanmama" güvencesi karşılığında Türkiye"ye dönmek için başvuran Aslıtürk"e 1 Aralık 2010"da CMK 246/1 maddesi uyarınca bu güvence verildi. Mahkeme gereçe olarak, “Sanığın bugüne kadar savunmasının alınamaması, aradan geçen zaman ve yargılanmaya katılmasının sağlanmasının davanın sonuçlanmasını çabuklaştıracağı”nı gösterdi. Kararın gönderildiği İngiltere"deki Westminster Suçüstü Mahkemesi de 4 şubat 2011"de “Bir sanık iadesinin istendiği suç dışında kalan herhangi bir suçtan ötürü yargılanamaz, hüküm giyemez ve tutuklanamaz” hükmüne göre Aslıtürk"ün Türkiye"ye iadesine karar verdi.

"Kelepçe takılmayacak"

Aslıtürk"ün Türkiye"deki avukatlığını yapan emekli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Adil Güreşçi, VATAN"a, “Müvekkilim Türkiye"de yaşamak ve hayatına kaldığı yerden devam etmek istiyor. İadesini kendi istedi. İngiltere de Türk mahkemesinin güvencesine dayanarak Orhan Beyi bir kaç ay önce şartlı tahliye etti. Havaalanına indiğinde tutuklanmayacak. Sadece kontur garanti nedeniyle İngilizler tarafından Türk makamlarına teslim edilecek. Kelepçe takılmayacak. Zaten suçlu iadesi kanunu gereği tutuklanamaz da. Gelir gelmez de mahkemeye savunmasını vermeye gidecek. Ve tutuksuz yargılanacak” dedi.

vatan