Şimdiye kadar işini kaybeden yüzbinlerin yanında sadece son 24 saat içerisinde yaklaşık 40 bin kişi daha işinden oldu. Aralarında Ericsson, Metro ve Audi'nin de bulunduğu devler, kriz yüzünden binlerce çalışanının işine son verdi

Dünyanın en büyük eğlence şirketlerinden Time Warner Inc. Warner Bros. Entertainment, şirketin işgücünün yüzde 10'unu temsil eden 800 kişiyi işten çıkaracağını bildirdi. İşten çıkarmaların büyük çoğunluğu stüdyoların merkezi konumundaki Burbank California'da olacak. Yaklaşık 300 iş kaybı, bilgi teknolojileri alanlarıyla, Capgemini isimli Fransız şirketinden temin edilen işler ve Hindistan ve Polonya'daki işleri kapsayacak.

CLEAR CHANNEL, BİN 850 KİŞİ

ABD'li radyo istasyonlarının en büyük ortağı konumundaki Clear Channel Communications Inc de şirketin işgücünün yüzde 9'unu teşkil eden 1850 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin Üst Yöneticisi Mark Mays çalışanlara gönderdiği elektronik postada, şirketin benzeri görülmemiş sıkıntılı zamanlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Reklam piyasası özellikle radyo istasyonları açısından zayıf konumunda bulunuyor.

BOSE'DEN BİN KİŞİ

Yüksek teknolojili ses araçlarıyla tanınan ABD'li Bose Corp, şirketin işgücünün yüzde 10'unu oluşturan §1000 kişiyi işten çıkaracak. Şirketin Sözcüsü Carolyn Cinotti, küresel bir şirket olarak, zorluklara yanıt verdiklerini söyledi. Cinotti, işten çıkarmaların, imalat gibi “seçilmiş alanlarda”yaşanacağını, özellikle de şirketin Framingham merkezinde olacağını söyledi.

BELL CANADA, BİN 500 KİŞİ

Kanada'nın en büyük telekom şirketi Bell Canada, 1500 kişiye cazip emeklilik teklif etti. Emekliliği teşvik eden öneriler, İletişim, Enerji ve Matbaa Çalışanları Sendikası'na üye işçilere teklif edildi. 41 binden fazla çalışanı olan Bell Canada, emeklilik teklifinin erken emeklilik olmadığını, bu yıl ve 2010'da emekli olmaya uygun kişilere önerildiğini kaydetti.

BHP'nin, kriz tedbiri 6 bin kişiyi vurdu

Avustralyalı madencilik şirketi BHP Billiton, iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını işten çıkarıyor. Firmanın Batı Avustralya eyaletindeki dev Ravensthorpe nikel madenini süresiz olarak hemen kapatacağı ve Mount Keith'deki nikel madeninde ise üretimi kısacağı belirtilen açıklamada, 2 bin 100'ü bu iki madende olmak üzere Avustralya'da 3 bin 400 kişinin, Şili'de 2 bin kişinin ve ABD'nin Arizona eyaletindeki Pinto Valley'de 550 kişinin işine son verileceği ifade edildi. BHP Billiton Finans Direktörü Alex Vanselow emtia piyasalarındaki belirsizlik nedeniyle daha fazla madenin kapanabileceğini söyleyerek, "Bunlar çok ciddi kararlar ve onları hafife alamayız, ancak sonunda gerekli ve doğru kararlar" dedi. Vanselow işten çıkarmaların toplam maliyetinin 500 milyon dolar olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Audi 1600 kişiyi işten atıyor

2008 yılı içinde 60 bin Audi TTL ve Audi A3 otomobili üreten Audi Macaristan'ın, yaklaşık 6 bin kişi olan çalışan sayısında yüzde 25'lik bir indirime gidecek. Macaristan'ın otomotiv sektörü ve inşaat sektörü bu darbeden etkilenirken, şimdi de Audi'den çıkarılması planlanan 1600 işçi, ülkedeki işsizler ordusunun biraz daha büyümesine neden olacak.

Son 24 saatteki kıyımın bedeli: 40 bin işsiz!

Eaton: ABD'li üretici Eaton, maliyet düşürmek amacıyla 5 bin 200 çalışanının işine son vereceğini açıkladı.

Ericsson: İsveçli iletişim teknolojisi şirketi Ericsson, maliyetlerini kısmak için 5 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Burberry: Dünya genelinde 6 bin çalışanı olan Burberry, İngiltere 290 ve İspanya'da 250 kişinin işine son verecek.

Metro: Almanya'nın en büyük perakendecisi Metro, 15 bin kişiyi işten çıkaracak. Şirket, maliyeti kısıp, üretkenliği artırarak, karına 2012 yılına kadar 1,5 milyar avro eklemeyi amaçlıyor.

Audi: Küresel mali krizi en fazla hisseden ülkelerin başındaki Macaristan Audi'den 1600 işçi çıkarılması planlanıyor.

FLSmidth: Danimarkalı mühendislik şirketi FLSmidth, küresel ekonomik kriz nedeniyle, şirket işgücünün yüzde 6'sını temsil eden 600 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Rohm & Haas: ABD'li kimyasal ürünler üreten Rohm & Haas şirketi, 900 kişiyi işten çıkaracak. Philadelphia merkezli şirketin, maliyet kısma planı çerçevesinde, işten çıkarmalara ek olarak çalışanların maaşlarını donduracağı ve keyfi harcamalara son vereceği belirtildi.

Warner Bros.: Dünyanın en büyük eğlence şirketlerinden Time Warner Inc. Warner Bros. Entertainment, şirketin işgücünün yüzde 10'unu temsil eden 800 kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.

Bose Corp.: Yüksek teknolojili ses araçlarıyla tanınan ABD'li Bose Corp, şirketin işgücünün yüzde 10'unu oluşturan 1000 kişiyi işten çıkaracak.

YENİ ŞAFAK