Aydın"da buğday üretiminin en fazla yapıldığı merkezlerden olan Söke ve çevresinde süneye karşı ilaçlama yapıldığı, Nazilli bölgesinde ise İlçe Tarım Müdürlüğü"nün gerek görmemesi nedeniyle ilaçlama yapılmadığı iddia ediliyor.
Buğday, arpa ve yulaf gibi hububat ürünlerinin en önemli zararlısı olarak bilinen süne zararlısı, hububatta yüzde 100'lere varan verim kayıplarına neden olabiliyor. Süne zararlısı ile belirli tarihler arasında mücadele yapılması gerekiyor. Yapılan ön çalışmaların ardından belirlenen süreler içerisinde ilaçlı mücadele yapılmaması halinde süne zararlısı hububatta verim ve kalite düşüşüne neden oluyor.
Türkiye"de buğday üretiminin başlıca merkezleri arasında olan Aydın"da da bu yıl süne zararlısına karşı çalışma başlatılmıştı. Hububatta hasat döneminin başlamasıyla birlikte süne zararlısının ürünlere verdiği kayıplarda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. 2009 hasat döneminde süne zararlısının özellikle Nazilli ve çevresinde buğdayda önemli kayıplara neden olduğu ancak buna karşılık Söke ve çevresinde kayda değer bir zararın olmadığı belirtildi. Nazilli bölgesinden hasat edilen ve Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satışı gerçekleşen buğdayların büyük bir bölümünün sünenin neden olduğu zarar nedeniyle unluk yerine yemliğe ayrıldığı kaydedildi. Üründeki büyük kalite düşüşü nedeniyle üreticilerin ürünlerini çok daha düşük fiyatlata satabildiği ve bu nedenle buğday üreticilerinin yüzde 40-50"lere varan zarara uğradıkları ileri sürüldü.

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ İLAÇLAMAYA GEREK GÖRMEDİ
Hasadın ardından ürünlerini Nazilli"deki TARİŞ" e ait depoyu kiralayan buğday üreticileri, süne nedeniyle bu yıl büyük bir zarar uğradıklarını ifade ediyor. Süneninağırlık kaybına neden olduğuna işaret eden üreticiler, “Bu nedenle ürünün ticari değerini önemli ölçüde düşüyor. Bu yıl Nazilli ve çevresinde süne ile mücadele yapılmadığı için danelerde yüzde 50'lere varan zarar oluştu. TMO yetkilileri oluşan zarar nedeniyle ürünlerimizi unluk yerine yemliğe ayırdı. Durum böyle olunca bizde ürünümüzü istediğimiz fiyata satamadık ve yüzde 40-50 civarında zarar ettik. Bu yıl Nazilli ve çevresinde buğday üretimi yapan çiftçilerin zarar etmesinin başlıca sebebi İlçe Tarım Müdürlüğü"dür. Mücadele döneminde süne tehlikesi yok deyip, ilaçlama yapmamıza gerek olmadığını söylediler. Bizde onlara inanıp, zor durumda olduğumuz için maliyetler daha da yükselmesin diye ilaçlama yapmadık. Ama sonuç ortada. Ekonomik kriz nedeniyle zaten zar zor ayakta kalabilen çiftçi, şimdi hepten perişan oldu. Bu zararın bedelinin kim ödeyecek? Biz sorumların çıkıp açıklama yapmasını ve zararımızın karşılanmasını istiyoruz” dediler.