Hisselerin değer kaybettiği zamanlarda piyasalardan kazanç elde etmeyi başaran milyarder yatırımcı Warren Buffett, geçtiğimiz yıl Standard&Poor's 500 Endeksi'nde düşüş öngörmüştü; ancak S&P 500'ün 2011'i değişme olmadan, aynı seviyelerde kapamasıyla, Buffett'in tahmini doğrulanmadı.

Buffett'in şirketi Berkshire Hathaway Inc. 2011'de yüzde 4.7 değer kaybetti. Böyle Buffett böyle bir durumu, Nebraska'daki Omaha şirketinin , S&P 500'ün yüzde 5'in altında değişiklik kaydettiği yılda endeksten daha düşük performans gösterdiği 1990 senesinden bu yana ikinci kez yaşamış oldu. S&P 500 Endeksi'nin neredeyse 4 katına çıktığı 21 senelik dönemde Berkshire 17 kat değerlendi.

Bu yılın sonu itibariyle büyük bir sıçrama olacağını söyleyen Wedgewood Partners Inc.'in yatırım genel müdürü David Rolfe, Berkshire'ın zor piyasalarda güçlü bir performansa sahip olduğunu hatırlatarak, şirketin bu yıl da ezber bozduğuğunu söyledi.

Buffett'in Berkshire'daki kendi varlıkları geçtiğimiz yıl 2 milyar dolar değer kaybetti. 81 yaşındaki Buffett, eylül ayında 40 yıldır ilk kez Berkshire'ın CEO'su olarak hisse geri alım programını başlattı. Çeyrek dönem ortalamasına göre, 30 Eylül'de sonlanan 3 aylık dönemde hisse fiyatı, defter fiyatına oranla 20 yıldır ilk kez bu kadar düşük bir seviyeye geriledi.

Şirket, doğal afetlere ve spekülatif türev portföylerindeki kayıplara karşı en büyük oranda sigorta başvurusuyla karşılaştı. Diğer yandan Berkshire'ın yöneticisi David Sokol'un Mart'ta görevinden ayrılması da Buffett'e ilişkin soruları artırdı.

Berkshire'ın hisse fiyatının yılın ilk 6 ayında yüzde 3.6 düşüş kaydetmesinin ardından 1 Temmuz'da yorum yapan şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Charles Munger, Berkshire hisselerinin daha önce hiç tahmin etmedikleri seviyelere gerilemiş olduğunu söyledi. Yılın ilk 6 aylık döneminde S&P 500 endeksi yüzde 5 kazanç sağlamıştı.