Balıkesir’in ’in Marmara İlçesi’nde 4 yıl önce bakım yapılacağı gerekçesiyle budanan tarihi çınar ağaçları kurudu. 

İlçenin merkezinde bulunan ve çay bahçelerini geniş dallarıyla örterek gölgelik sağlayan tescilli 36 çınar ağacı, 4 yıl önce ’hastalık var’ gerekçesiyle Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu izniyle Orman İşletmesi gözetiminde budandı. İddiaya göre, budama sırasında çınarların kökleri de kazılıp taze tavuk gübresi konulunca aradan geçen 4 yıl içersinde 100-150 yıllık 7 çınar kurudu, sayıları 29’a ulaşan diğer ağaçlar da kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kuruyan ağaçlar yaz sezonunda sıcaktan bunalan ilçe halkı ve tatilcilerin tepkisine neden oldu. 

MÜŞTERİLER SADECE AKŞAMLARI GELİYORLAR 
Marmara’da çay bahçesi işletip esnaflık yapanlar, daha önceden çınar ağaçlarının altında dinlenip tatil yapan kişilerin güneşten bunaldığı için gündüz gelmediğini söylediler. "4 yıl içinde ağaçlar yeniden yeşerir" diye iddia edenlerin yanıldıklarını söyleyen Marmara esnafı, kuruyan ağaçların yerine yenilerin dikilmesini istedi. 

Marmara Belediye Başkanı CHP’li Ali Aksu ise iddiaları kabul etmedi. "Ben de çok üzüldüm ama ne yapayım" diyen Aksu, "Ağaçlar, Anıtlar Kurulu’ndan izin alınarak Orman İşletmesi gözetiminde budandı. Bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı soruşturma sonucu bilirkişi raporuna dayanılarak hakkında ’kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verildi. Kuruyan ağaçların yerine yenileri dikilecek" diye konuştu.(DHA)