Amerika, Türk patentli yarışma programı "Gelinim Olur Musun?"un, NBC televizyonunda dün yayınlanmaya başlayan "Momma"s Boys" versiyonunu tartışırken, programın dünya haklarını elinde bulunduran Global Agency, aynı gün kanal ve prodüksiyon şirketine yüklü bir tazminat davası açtı.

ABD"nin önde gelen televizyon kanallarından NBC, Amerika"nın ünlü sunucularından Ryan Seacrest"in prodüktörlüğünü stlendiği "Momma"s Boys" adlı programın yayınına dün başladı. Tıpkı, bir zamanlar Türkiye"de tartışma yaratan
Türk patentli yarışma programı "Gelinim Olur Musun?"daki gibi burada da anneler oğullarına gelin seçme arayışına başladı.

Yapımcı şirket Glassman Media da yarışma hakkında bilgiler ile fotoğraf ve görüntüleri, http://www.glassmanmedia.com/mommasboys/ adresinde sunuyor.

"AMERİKAN KÜLTÜRÜNÜN ÜRÜNÜ DEĞİL"

Yarışmanın patentini elinde bulunduran merkezi İngiltere"deki Global Agency ise telif haklarını ödemediği gerekçesiyle kanal ve prodüksiyon şirketine dava açtı.

Global Agency CEO"su İzzet Pinto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine telif hakkı ödenmezse, kanal ve prodüksiyon şirketini mahkemeye vereceklerini daha önce duyurduklarını hatırlattı.

"Gelinim Olur Musun?"un formatının uluslararası medya sektöründe herkes tarafından bilindiğini belirten Pinto, yarışmanın bu yıl uluslararası Emmy ödüllerine aday gösterildiğini ve kendisine Junior Chamber International tarafından "yılın girişimcilik ödülünü" getirdiğini anımsattı.

Pinto, gelin-kaynana konseptinin Türkiye"nin geleneksel aile yapısından yola çıkılarak yaratıldığını anımsatarak, "Momma"s Boys, çok açık biçimde, Amerikan kültürünün ürünü değil. Amerika"da yepyeni bir format gibi tanıtım yapılması bizi çok şaşırttı" dedi.

MANHATTAN FEDERAL BÖLGE MAHKEMESİ"NE GİTTİ

Format"ın NBC"ye kendileri tarafından satıldığını zanneden birçok yabancı medya kurulusundan tebrik telefonları aldıklarını anlatan Pinto, ancak NBC"den lisans talebi gelmediğini ve gönderilen ihtar mektuplarına rağmen programın dün akşam yayına girdiğini kaydetti.

Pinto, bu nedenle New York"un saygın avukatlık bürosundan birine davanın temsilciliğini verdiklerini ve NBC"ye karşı yüklü bir tazminat davası açtıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Yarışma yayınlanır yayınlanmaz Amerikan medyasında tartışma yarattı. Programın bize ait olduğunu da yazdılar. Bu konu Amerikan basınında geniş yer aldı. Dava dosyasını da dün New York"taki Manhattan Federal Bölge Mahkemesi"ne sunduk. Amerikan medyası bunu da çok yakından takip ediyor. Dava, sektörde skandal etkisi yarattı. Ama aynı zamanda Türkiye konuşulmaya başlandı. Bu dava
Türkiye"nin uluslararası medya sektörü içinde yer alması açısından da büyük önem taşıyor."