Barış, kardeşlik ve akan kanın durması konusunda kimin samimi kimin samimi olmadığı net bir şekilde ortaya çıktı. Bu süreç PKK lideri Öcalan'ın kişiliğini ortaya çıkarması açısından da yararlı oldu.
Öcalan'ın Kandil'deki silahlı militanları kendisini için hayat sigortası olarak gördüğü bariz bir şekilde ortaya çıktı. Silahlı çatışmaların sürmesi, gencecik Türk ya da Kürt çocuklarının ölmesinin onun için bir sorun olmadığını bir kez daha anlamış olduk.

Kürt sorununun çözümü, akan kanın durması ve barışın sağlanması için Kürtlerin yıllardır yok sayılan haklarının ve-rilmesi için geliştirilen süreci desteklemek için makul öneri-ler sunma yerine, süreci sabote edecek, "Yol haritası” belirledi.

Öcalan çözüm sürecini kullanarak kendisini dışarıya çıkarmaya çalışıyor. Bunun mümkün olmayacağını iyi bili-yor. Ancak çözüme karşı olanların ileri sürdüğü ne kadar gerekçe varsa, Öcalan onları bir bir sıralayıp, ”yol haritası” adı altında devlete göndermiş.

Ne kıymetli canı varmış. Öcalan çıkmayacaksa binlerce genç ölmeye devam etsin. “Yeter ki bu ülkenin Türk ve Kürt gençleri yaşasınlar” dese bu sürecin önü müthiş bir hızla açılacak. Ama o işi, ”Çözüm demek benim kurtulmam demek” noktasına getirmiş durumda.

- Kürt sorunun çözümü konusunda Meclis'te bir komisyon kurulsun. Bu komisyon gelsin beni dinlesin.

- TBMM'de düzenleme yapılarak serbest bırakılmam sağlansın

- İlk iş olarak silahlı güçleri sınır dışına çıkarıp, çatışmazlık ortamına son vereyim.

- Kandil'de tasfiye kurultayı düzenleyim. Yeni süreci anlatayım.

- Kandil'den silahlı elemanlarla birlikte ineyim, onları Türkiye'ye getireyim.

- Bu arada anayasal ve yasal düzenlemeler yapılsın.

- Benim siyaset yapmamın önü açılsın, ben siyaset yapayım.

Bunlar Öcalan'ın 160 sayfalık, “Yol haritası”ndaki belli başlı öneriler.

Barışın sağlanması konusunda samimi olsa, Öcalan'ın tek bir cümlesi bile sürece çok büyük bir hız kazandırır. O sürecin önünü açarsa, onca katliama rağmen onu asmama erdemini gösteren bu millet de zamanla başka kapıları açmayı gündemine alabilir.

Ama bunun yolu; bu “Yol haritası” değil./yeni şafak