Türkiye’de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan imamların da diğer devlet memurları gibi 1982 yılından beri yürürlükte olan ‘Asli Devlet Memurluğuna Atananların Yemin Merasimi Yönetmeliği’ndeki yemin metnini okudukları ortaya çıktı. İmamların da okuduğu bu metinde ise “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılap ve İlkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma” ifadeleri dikkat çekiyor.
 
İmamlar da ancak bu şekilde Türk milliyetçiliğine bağlı kalacaklarına yemin ederek görev yapabiliyorlar. Bu yemin metnine ise ilahiyatçılardan tepki yağdı. Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş, “Bu 12 Eylül’den sonra konulan metindir. Din adamına bunu yaptırmak yakışıksız. Kuran’da ırkçılık ve milliyetçilik yoktur” dedi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı ise tepkisini “Sizden öğrendim. Şok oldum” sözleriyle dile getirdi. Yazar Hüseyin Gülerce ise “Kürt sorununun çözümü noktasında çabaların yoğunlaştığı dönemde imamlara böyle yemin ettirmek büyük rahatsızlık yaşatır” dedi.
 
Atatürk ilkelerine ve milliyetçiliğe...
 
Taraf, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı imamların 1982 yılından beri ‘Türk milliyetçiliğine bağlı kalacaklarına” dair yemin ettikten sonra görevlerine başladıklarını ortaya çıkardı. Diyanet işleri Başkanlığı’nın resmi sitesinde yemine ilişkin “Asli Devlet Memurluğuna Atananların Yemin Merasimi Yönetmeliği kapsamında 30.11.1982 tarih ve 17884 No’lu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunların personelinden, Asli Devlet Memurluğuna atanan personelin göreve başlarken okuduğu yemin metni” ön bilgisi yer alıyor.
taraf