Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanı Hayreddin Bacanlı, gözlemlere dayalı yapılan analizlere göre Türkiye yaz mevsimi sıcaklıklarında 100 yıllık periyotta 1, 5 derece artış beklendiğini söyleyerek, ''Mevsimlik tahminlere göre Türkiye'de 2012 yaz mevsiminin, normallerden 1 derece sıcak geçmesi beklenmektedir'' dedi.

Hayreddin Bacanlı, Türkiye'nin uzun yılları kapsayan analizlerde ortalama sıcaklıklarda, 1994 yılından bu yana sıcaklık artışı olduğunu kaydederek, en sıcak yılın ise 2 derece değişim ile 2010 yılı olduğunu vurguladı.

Geçen yılın sıcaklıklarının ise normaller civarında gerçekleştiğini ifade eden Bacanlı, şunları kaydetti:

''Gözlemlere dayalı yapılan analizlere göre küresel trend ile uyumlu, Türkiye ortalama sıcaklıklarında 100 yıllık periyotta 0,8 derece olmak üzere artış vardır. Yapılan iklim indisi çalışmasında da Türkiye'de ısınmayı işaret eden; yaz günleri, tropik geceler, sıcak geceler ve sıcak günlerin sayıları artarken, donlu günler, soğuk geceler ve soğuk günler sayılarında ise azalmalar, minimum sıcaklıklar da ise artışlar gözlenmektedir.''

Türkiye'deki sıcaklık değişimleri ile meteorolojik kaynaklı afet sayıları arasında bir ilişkinin izlendiğini vurgulayan Bacanlı, son yıllarda artan sıcaklıklarla birlikte ekstrem olay sayılarının da arttığını dile getirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, 2006-2008 yılları arasında, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri ve Bilişim Enstitüleri ile ortaklaşa TÜBİTAK Kamu ARGE Projesi ve ''Türkiye için İklim Değişikliği Senaryoları'' adlı projeyi tamamladığını hatırlatan Bacanlı, proje ile Türkiye ve çevresi için geleceğe yönelik ilk zaman ve alan ayrıntılı iklim değişikliği projeksiyonlarına göre yakın dönemde önemli sıcaklık değişimi öngörülmezken, 2071-2099 dönemi için kötümser senaryoya göre 4-6 derece, iyimser senaryoya göre ise 2-4 derece sıcaklık değişimlerinin öngörüldüğünü aktardı.

Bacanlı, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 4. Değerlendirme Raporu'nda ise yağışlarda hem kış hem de yaz aylarında yüksek enlemlerde artış, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında ise yüzde 20'lere varan azalmalar beklendiğine dikkati çekti.

''Türkiye'de yaz sıcaklığının 1 derece artması bekleniyor''

Gözlemlere dayalı yapılan analizlere göre Türkiye'de, yaz mevsimi sıcaklıklarında 100 yıllık periyotta 1,5 derece artış olduğunu belirten Bacanlı, mevsimlik tahminlere göre ise Türkiye'de 2012 yaz mevsiminin, normallerden 1 derece sıcak geçmesinin beklendiğini ifade etti.

Bacanlı, ''Fakat yaz aylarında Türkiye'nin sıcaklık ve nem oranı yüksek olan Akdeniz, Ege ve Marmara gibi kıyı bölgelerinde, sıcaklıkların normallerden 1 derece daha sıcak olacağı beklentisine nispi nem etkisi de eklendiğinde hissedilen sıcaklıkları oldukça arttıracağı düşünülmektedir'' dedi.

Sıcak hava dalgaları ve hissedilen sıcaklık

Sıcak hava dalgalarının, iklim değişikliğinin sağlığa doğrudan etkili önemli unsurları arasında yer aldığını, ölüm ve hastalıklara neden olduğunu belirten Bacanlı, ''Günlük maksimum sıcaklığın, ardı ardına 5 gün boyunca uzun yıllar ortalama maksimum sıcaklığının 5 derece üzerinde gerçekleşmesi 'Sıcak Hava Dalgası' olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde günlük maksimum sıcaklığın uzun yıllar maksimum ortalama sıcaklığının 3-5 derece üzerinde gerçekleşmesi, sıcak hava dalgası olarak tanımlanmaktadır'' ifadesini kullandı.

Hissedilen sıcaklığın ise termometrenin ölçtüğü hava sıcaklığından farklı olarak, insan vücudunun hissettiği sıcaklık olduğunu ifade eden Bacanlı, bu sıcaklığın, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgar ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavram olduğunu, dolayısıyla sıcaklığı algılama ve hissetmenin, kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini kaydetti.