Ankara'da dün 3 kişinin ölmesiyle sonuçlanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin ardından, doğalgaz kullanıcıları yetkililerce uyarıldı. İşte hayati önem taşıyan uyarılar:


Başkent Doğalgaz A.Ş, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bacaların temizlenmesini, havalandırmaların kapatılmamasını ve cihaz bacalarına aspiratör bacası bağlatılmaması gerektiğini bildirdi.

Ankara'da dün 3 kişinin ölmesi, 1 kişinin hastaneye kaldırılmasıyla sonuçlanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin ardından, Başkent Doğalgaz A.Ş. yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, dün meydana gelen olaylardan birinin bacanın çekmemesi ve havalandırma cihazı (ventilasyon) bulunmaması, diğerinin ise havalandırmanın kapatılmasından kaynaklandığı belirtilerek, benzer olayların bir daha yaşanmaması bakımından bazı uyarılara dikkat çekildi.

İşte hayati önem taşıyan uyarılar:

-Bacalar yılda en az bir kez, kış sezonu öncesi, İtfaiye Daire Başkanlığı'na (Tel: 110) temizlettirilmeli.

-Bacalı cihaz almadan önce, bacalar, Başkent Doğalgaz A.Ş'den yetki almış kontrol denetim firmalarına test ettirilmeli ve olumlu rapor alınmalı. Yetkili firmaların listesi, şirketimizin www.baskentdogalgaz.com.tr web sitesinde ''yeterlilik alan firmalar'' başlığı altında yayınlanmaktadır.

-Bacalı cihazlara, yetkili servis çağrılarak bakım yaptırılmalı.

-Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı.

-Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğunu kontrol ettirilmeli.

-Cama takılan havalandırma (ventilasyon) kesinlikle kapatılmamalı.

-Cihazın bulunduğu yerin kapısı, çalışırken kapalı tutulmalı.

-Bacalara şapka taktırılmalı.

-Evde gaz kaçağı hissedildiğinde, paniğe kapılmadan ortam dışına çıkılmalı. 24 saat hizmet veren Alo 187 aranarak, ekip gelene kadar doğalgaz vanaları kapatılmalı, pencereler açık tutulmalı, eğer koku fazlaysa, yangına yol açmamak için elektrik sigortaları kapatılmalı ve ortamda telefon kullanılmamalı. Verilen adrese en kısa zamanda ulaşacak olan ekipler gerekli müdahalede bulunarak, sorunu seri şekilde çözeceklerdir.