Özellikle plastik üretiminde kullanılan bazı hammaddeler çok çeşitli hastalıklara yol açabiliyor.
Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte sağlığınızı olumsuz etkileyen 6 ürün:

 

1. Hazır gıdaların köpük tarzındaki kutuları: Geri dönüşüm sembolü üzerinde #6 etiketi bulunan tüm hazır gıda kutularını kapsıyor. Bu kutular polistiren (ısı geçirmeyen bir tür plastik) içeriyor. Stiren isimli hammadde yiyeceklere sızabilir ya da çöplüklerden yer altı sularına bulaşabilir. Bu tür kutulardan uzak durun, yiyeceklerinizi bunların içinde saklamayın.

2. Yapışmaz pişirme ürünleri: Fazla ısındığında bile yapışmayan bu ürünlerin birçoğunda Long-Chain Perfluorinated Chemicals (PFCs) isminde kimyasal bulunuyor. Yapışmaz tava ve tencereler, 340 dereceye kadar ısındığında kanserojen bir madde olan TFE içeren duman yayıyor. Peki bu sıcaklık ne kadardır? Örneğin zeytinyağı 210 derecede duman yaymaya başlıyor. Boş tavaları sıcak bir ocak üzerinde bırakmayın, için için yanmasına izin vermeyin.

3. Eskimiş ve çukurlaşmış çaydanlıklar ve tencereler:Alüminyumdan yapılan bu mutfak aletlerinin tam olarak kesinleşmese de Alzheimer ile bağlantısı olduğu düşünülüyor. İçerdiği alüminyum, yiyeceklerinize geçebilir. Yeşil yapraklı sebzeler ile domates gibi asitli sebzeler daha fazla alüminyum emer.

4. Yeniden kullanılan sporcu su şişesi: Geri dönüşüm sembolündeki #7 etiketini arayın. Damacanalar ve birçok plastik biberonda bulunuyor. Bu ürünler BPA içeriyor. Bu maddenin prostat kanseri hücrelerini harekete geçirdiği tespit edilen tehlikeli bir maddedir. Bu nedenle plastik kapları mikrodalga fırına ya da bulaşık makinesine doldurmayın. Bunun yerine seramik ya da cam kutuları tercih edin.

5. Yeniden doldurulup kullanılan su ve meşrubat şişeleri: Geri dönüşüm sembolünde #1 etiketi olan ürünleri bulun. Bu ürünlerde "Polietilen tereftalat" isimli madde bulunuyor. Bu şişeler güvenli olarak düşünülüyor. Ancak bu bir kez kullanılması durumunda geçerli. Asla içindeki içecek bitince tekrar kullanılmamalı. Çünkü ilk kullanım sırasında bakteri bulaşabilir. Yıkasanız bile steril hale gelmez.

6. Bahçe mobilyaları, duş perdesi, oyuncaklar: Geri dönüşüm sembolü içinde #3 etiketinin olup olmadığına bakın. Bu ürünlerde bulunan PVC isimli bu maddeler genellikle "phthalates" isimli yumuşatmaya yarayan zararlı maddeler içeriyor. PVC üretimi süresince zararlı kimyasallar yayıyor. Phthalates hayvanların karaciğerine, böbreklerine ve üreme sistemlerine zarar veriyor. Ayrıca yapımında bu maddelerin kullanıldığı oyuncaklar ağızda çiğnendiğinde ya da emildiğinde çocukların gelişimini, büyümesini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle çocukların ağızlarına aldığı yumuşak plastik oyuncaklardan, PVC içeren ürünlerden uzak durun. Geri dönüşüm sembolünde #1, #2, #4 ya da #5 etiketlerinin olduğu plastik ürünleri tercih edin.