Başbakan Erdoğan'ın az gelişmiş ülkelere Türkiye modelini anlatmak için gittiği Katar, inanılmaz bir zenginliğin içinde. Geziye katılan Akşam yazarı Nagehan Alçı'nın notlarına bakılacak olursa, bu ülkede çalışmadan para kazanılıyor.

Devlet her ay aile başına 30 bin dolar ödüyor. Hava bedava da su, elektrik ve gaz da bedava...

İşte Nagehan Alç'nın anlatımı ile düşler ülkesi;

Katar son dönemde yıldızı parlayan Körfez ülkelerinden. Çok yüksek bir büyüme hızı var. Gaz ve petrol sayesinde müthiş bir zenginliğe sahip. Çok para var, bu nedenle neredeyse hiçbir şey üretmiyor. Her şeyi ithal ediyor. Üretilip, dönüştürülen bir zenginlik değil maalesef. Üzerinde oturulan bir zenginlik.

Ülkenin nüfusu 1,768 milyon. Ancak bunun yalnızca 400 bini Katarlı Arap. Gerisi göçmen. Doha'da 998 bin kişi yaşıyor. Çoğu Hintli, Nepalli ya da Filipinli.

ÇALIŞMADAN HER AY 30 BİN DOLAR

Dubai ya da Abu Dabi'deki gibi bir denklem var burada da. Yerli nüfus oran olarak az. Ama varlık olarak çok. Devlet Katarlı Araplara ayda aile başına 30 bin dolar ödüyor! İnanması güç biliyorum: 30 bin dolar! Her ay!

BEDAVAYA YAŞIYORLAR

Elektrik, su ve tabii ki gaz parası da almıyor. Ülkede çalışan Katarlı neredeyse yok. Bütün işleri göçmenler yapıyor. 30 bin doları duyunca göçmenlere de çok iyi para ödendiği hayaline de kapılmayalım. Asgari ücret 250 dolar. Beyaz yakalı bir orta kademe eleman yaklaşık 1000 dolar kazanıyor.

KATARLI OLMAYANA HERŞEY PARALI

Katarlı Arap değilseniz devlet sizden elektrik ve su parası da alıyor. Son dönemde vatandaş olmayanlara da toprak edinmenin yolu açılmış ama belli bölgelerde. Bir de Hıristiyanlar için kilise inşa edilmiş ancak Müslümanlara saygı gereği herhangi bir sembol kullanmak yasak. Bir yanda hiçbir şey yapmadan 30 bin dolar alan ve vergisiz yaşayanlar, diğer yanda ekmek parası için buraya gelip, ayda 250 dolara çalışan ve vergi ödeyenler... Bu hazıra konma tablosunun insanda isyan duygusu uyandırmaması imkansız!