Amerika’da 1000 ebeyveyne yapılan bir araştırma, anne-babaların sadece yüzde 28’inin çocuklarıyla hedef koyma, birikimin önemi, akıllı harcama, enflasyon gibi finansal konular üzerinde konuştuğunu ortaya koydu.

Dünyaca ünlü finansal terapistler, anne-babaların para hakkında çocuklarına söyledikleri sözlerin, onların kişiliğini belirlemede rol oynadıklarını belirtiyorlar. Bir çocuğun cimri ya da savurgan olmasına neden olan, ebeveynlerin asla yapmaması gereken 7 madde..

Finansal bakımdan işlevsiz çocuk yetiştirmeyi önlemenin 7 yolu

1. Evinizde asla parayı ağza alınmaz bir tabu yapmayın
Finansal psikolog Brad Klontz’a gore  ‘Para hakkında çocuklarımıza söyleyebileceğimiz en kötü şey, hiç bir şey söylememektir’’
Para hakkında konuşmamak, çocuğa paranın değersiz bir şey ya da tabu olduğu mesajını verir. ‘Eğer siz ona parayı öğretmezseniz, kim öğretecek’ diyor Klontz.

2. Aksine, sürekli para hakkında konuşmayın
‘Duygusal para birimi: Para ile sağlıklı ilişki geliştirmek isteyen kadınların el kitabı’ kitabının yazarı Kate Levinson, para hakkında umursamaz olmak kadar takıntılı olmanın da tehlikeli olduğunu belirtiyor. Çocuğa zorla parayı kabul ettirmenin boomerang etkisi verercek geri tepeceğini dile getiren Levinson, bunun çocuklar üzerinde tam tersi yönde etki yapacağını belirtiyor. 

 3. Asla ‘Düşene kadar alışveriş yapalım’ demeyin!
‘Eğer çocuklar limitleri bilmiyorsa,  alışveriş merkezindeki eğlenceli bir gün korkunç bir şekilde bitebilir’ bu sözler ünlü para terapisti McCall’e ait.
McCall,  limitlerini bilmeyen çocuğun ‘Ümidimi yitiremem. O bana oyuncak alacağını söylemişti’ diye düşünerek ümitsizliğe kapılacağını söylüyor. Çocuklara bu gibi durumlarda ‘Mağazada istediğin oyuncağı almamız için şu kadar paramız var’ denmesi gerektiğini belirterek, ‘ Çocuklarınıza başka oyuncaklar istediklerinde, birikimlerine başvurmaları gerektiğini söyleyin’ diyor.

4. Asla ‘Bizim bunu almaya gücümüz yetmez’ demeyin
Finansal terapistler, çocuklarına istediği oyuncağı almaya güçlerinin yetmeyeceğini söyleyen bir çiftin bunu söylemenin büyük bir tehlike arz ettiğini belirtiyorlar. Terapistler, hiç bir zaman istediklerine sahip olamayacaklarını hisseden çocukların hayatlarının hiç bir evresinde başarmak için çabalamayacaklarını belirtiyorlar.

5. Asla çocukların küçük hatalarını ağır öğretilebilir durumlara dönüştürmeyin
Terapistler uyarıyor: ‘’Bir çocuğa yaptığı bir dikkatsizlikten ya da saygıda kusur ettiğinden dolayı asla mahkemede yargılanıyormuş hissine kapılmasına izin vermeyin. Balon çocuğun elinden kayıp, gökyüzüne uçabilir ya da aldığı pizzayı yemek istemeyebilir.

Çocuk ‘bu pizzayı beğenmedim, yemek istemiyorum’ dediğinde ‘sen bilirsin’ diye cevap verirsek daha iyi durumda oluruz.’

6. Asla çocukların kendilerini suçlu hissetmelerine neden olmayın
Para terapisti Susan, anne-babalardaki yaygın görüşün çocukların çok para harcadıkları ve harcadıkları paranın istek ve ihtiyaçlarıyla birlikte artış gösterdiği yönünde olduğunu söylüyor.  Anne-babalar için çocuklara kendilerini suçlu hissettirmelerinin çok kolay olduğunu belirten Susan, ebeveynlerin davranışlarıyla çocuklarına sürekli mesajlar verdiklerini belirtiyor.Susan şöyle diyor: ‘’Çocuk şöyle düşünür. Eğer parayı okul  için ya da müzik derslerim için harcamasaydım, şu an Paris’e uçuyor olabilirdim. Er geç çocuklar dünyada istedikleri şeyler için kendilerini suçlu hissediyorlar.’

7. Asla çocuklarınızı finansal sırdaşınız yapmayın!
Para terapisti Klontz, son araştırmasında, ebeveynlerin büyük bir oranının finansal sorunlarını çocuklarıyla paylaştıktan sonar daha iyi hissettiklerini ortaya koymuş. Fakat klontz, bunun çok büyük bir hata olduğunu söylüyor.’Çocuğunuzu asla bir finansal therapist olarak görmeyin’ diyen Klontz, çocukların, anne-babalarının kendi hayatlarının kontrolünü ellerinde tuttuklarını bilmelerinin onlara güven vereceğini söylüyor.
Çocuklar,kredi kartı borcunuzu ödemek gibi büyük sorunlarla uğraşacak kadar becerikli değillerdir. Eğer işinizi kaybederseniz, bunu onlara dürüstçe anlatın ve onları çözümün bir parçası olmak için güçlendirin.