Mensucat Santral’in, Kazlıçeşme’de denize 200 metre mesafedeki 28 bin metrekarelik arazisi, 2007 yılında TMSF tarafından 45 milyon dolara satıldı.
 
Arsayı satın alan Mesut Toprak, önce imar planı değişikliği yaptı ve gökdelen dikmek için yasal zemini hazırladı. Şimdi biri 155 metre yükseklikte olmak üzere 3 gökdelenin inşaatı devam ediyor. Ancak inşaat ilerledikçe gökdelenler İstanbul siluetini etkilemeye başladı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, inşaatın ruhsatı olduğu ve yasal zeminde sorunu olmadığı için inşaatı durduramıyor. Bu noktada tek yetkili Turizm ve Kültür Bakanlığı. Çünkü 2008 yılında Tarihi Yarımada’daki surlarla ile ilgili yapılan bir tespitte söz konusu alan “Alan Yönetimine’ alındı.
 
Bakanlığın devreye girmesi durumunda inşaat durdurulabilecek. Bu çözümsüzlük içinde büyükşehir belediyesi ile inşaat firması arasında çözüm için görüşmeler yapıldığı da söyleniyor.
 
SURLARIN TECRİT BANDINA GİRDİ
1985 yılında tarihi sur ve Tapkapı Sarayı ile çevresinin korunması için bir alan oluşturuldu. Yapılan değişikliklerden sonra 2008 yılında sur tecrid bandının genişletilmesine karar verildi. Yeni oluşturulan haritada mavi çizgilerin hemen üstüne sarı çizgili yeni alanlar eklendi. Buna ise ‘Karasurları yönünde tespit edilen tampon bölge sınırı’ ifadesi kullanıldı.
 
ARTIK 3 BOYUTLU TESTLE KORUNACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentin siluetini korumak için çalışma başlattı. 13 Ekim’de ise İBB Meclisi, siluetin korunmasına yönelik yeni bir plan oluşturulmasını karara bağladı.
 
Vatan'ın haberine göre; İBB tarafından yapılan yeni çalışmada, İstanbul’un başta Tarihi Yarımada olmak üzere, Üsküdar’dan Avcılara kadar uzanan hat koruma altına alınacak. Bu alanlar havadan 3 boyutlu olarak görüntülenecek. İstanbul Siluet Ana Planı’na göre Tarihi Yarımada, Boğaziçi, Üsküdar, Haliç, Haydarpaşa, Moda, Adalar ve Büyükçekmece ile Küçükçekmece Gölleri ile Marmara Denizi’nin göründüğü bölgeler koruma altına alınacak ve 3 boyutlu olarak havadan görüntülenecek. Ortaya çıkan simülasyon ile yeni binanın durumu belli olacak. Testi geçemeyen binalara izin verilmeyecek.