Basın Kartı Yönetmeliği'ne eklenen geçici maddeyle, belli koşulları taşıyan ilköğretim (ortaokul) mezunlarına basın kartı alma hakkının bir kereye mahsus olarak tanınmasından birçok gazeteci "yeterli duyuru" yapılmadığı için yararlanamadı. Uygulamadan haberdar olamadığı için yararlanamayan gazeteciler ise çareyi sosyal ağlarda örgütlenmek de buldu.
 
Basın Kartı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girmesini ardından Mevcut yönetmeliğin 5. maddesinin (b) fıkrasında "basın-yayın kuruluşlarının Türk uyruklu sahip ve mensuplarının basın kartı alabilmesi için en az ortaöğrenim veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olması" hükmü yer aldı.  Basın Kartı Yönetmeliği'nin Geçici 5. maddesinde de "Bu maddenin yayımını takip eden 3 ay içinde müracaat ederek, mensuplarına basın kartı verilebilecek bir yayın organında en az 36 ay süre ile bilfiil çalıştıklarını Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınacak prim döküm cetveli ile belgeleyen ve halen çalışan basın mensupları hakkında 5. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü uygulanmayarak başvuruları Basın kartı Komisyonuna iletilir." denildi.
 
YETERİNCE DUYURU YAPILMADI
 
İlkokul mezunu gazetecilerin bu haktan yararlanmaları için 23.10.2010 ve 23.01.2011 tarihleri arasında müracaat etmeleri istendi. Ancak,duyuruların eksikliği nedeniyle bu uygulamadan "gazetecilerin dahi haberi olmadı."
 
YENİDEN MÜRACAAT HAKKI İSTEDİLER
 
BYEGM Müdürlüğü'nün gazetecilerin taleplerini görmezden geldiğini belirten ve çareyi sosyal ağlarda örgütlenmekte bulan "basın kartsız gazeteciler" seslerini duyurmaya çalışıyor. İlkokul mezunu gazeteciler taleplerini "Basın Kartı Yönetmeliği'nin Geçici 5 inci maddesinde (b) bendinin geçici olarak 30 (otuz) gün durdurulmasını, müracaatını yapamayan arkadaşlarımıza son birkez imkan tanımalarını istiyoruz" sözleriyle özetledi.