Mobilya sektörünü AA muhabirine değerlendiren MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, Türkiye'de 2008'de 4,8 milyar dolar değerinde olan mobilya üretiminin geçen yıl 6 milyar dolarlık değere ulaştığını belirtti.

Perakende fiyatlarıyla tüketimin ise 7 milyar dolardan, 9 milyar dolara çıkarak 2 milyar dolarlık artış kaydettiğini vurgulayan Davulcuoğlu, sürekli gelişen sanayinin bu anlamda kalifiye eleman ihtiyacını da artırdığını söyledi.

Türkiye'nin hemen her şehrinde mobilya alanında faaliyet gösteren firmalar bulunduğunu ifade eden Davulcuoğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin dörtbir yanında mobilya firmaları bulunmasına rağmen İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri'de mobilya sektörünün öncü firmaları yer alıyor. Bu illerimizde yoğun olarak işe alım yapılıyor. Yan sanayi ile yaklaşık 500 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyebiliriz. Sektörün yoğun olduğu şehirlerde iş hacmi de geniş olduğu için en fazla bu bölgelerde kalifiye elemana ihtiyaç duyuluyor.

MOSDER olarak sektörümüzdeki kalifiye ara eleman açığının 30 bin kişi kadar olduğunu öngörüyoruz.''

-Tatmin edici maaşlar-

Davulcuoğlu, mobilya alanında yetişmiş ve endüstri meslek lisesi mezunu kalifiye ara eleman istihdamının sektör açısından önem taşıdığını belirterek, ''Pratik bilginin yanı sıra teorik bilgi sahibi kalifiye ara eleman istihdamında maaş aralığı, pozisyona ve şehirlere göre değişiklik gösteriyor. Kalifiye ara elemanlar, genellikle özel bilgi isteyen konularda görev aldıkları için her zaman tatmin edici maaşlar alıyorlar'' diye konuştu.

MOSDER olarak, sektörde yaptıkları inceleme ve araştırmalar sonucunda, endüstri meslek liselerinin mobilya bölümleri mezunu kalifiye ara eleman boşluğu bulunduğunu gördüklerini belirten Davulcuoğlu, şunları kaydetti:

''Hem gençlerin meslek sahibi olmasını sağlamak hem de mobilya sektörüne eğitimli ve işi bilen insanlarımızı kazandırmak için bir projeye adım attık. Dernek olarak tamamen kendi bünyemizde geliştirdiğimiz projemizi hiçbir kurumdan destek almadan hayata geçirdik. Proje kapsamında, Türkiye genelindeki 371 endüstri meslek lisesinde mobilya sektörünü tanıtmaya başladık. Projemizle öğrencilere mobilya alanında uzmanlaşmaları halinde kendilerini bekleyen olanakları anlatıyoruz. Bilgilendirme adına okullara konuyla ilgili afişler asılıyor ve bilgilendirici el ilanları dağıtılıyor.''

Davulcuoğlu, projenin ikinci aşamasında, okulların bulunduğu şehirlerdeki mobilya fabrikalarının, MOSDER'in koordinasyonunda öğrenci ziyaretlerine açılması, böylelikle öğrencilerin pratikteki uygulamalara ilişkin öngörü kazanmalarının sağlanmasını hedeflediklerini dile getirerek, ''Ayrıca derneğimizin üyesi sektör öncüsü markaların temsilcileri, endüstri meslek liselerindeki derslere konuk olarak mobilya sektörünü ve çalışma alanlarını önümüzdeki dönemlerde öğrencilere anlatacak'' dedi.