Fransa'da son bir hafta içinde yapılan ikinci anket de aşırı sağın lideri Marine Le Pen'in, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, rakibi kim olursa olsun yarışı birinci sırada bitirebileceğini gösterdi.

Harris Interactive adlı araştırma şirketinin düzenlediği son anket, Marine Le Pen'in, Sosyalist Parti'den IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahhn'ın aday olması halinde yarışı önde götüreceğini ortaya koydu.

Fransa'da bugün yayımlanan ikinci araştırma sonucuna göre, ilk turda Marine Le Pen oyların yüzde 24'ünü, Dominique Strauss-Kahn yüzde 23'ünü, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 21'ini alıyor. Bu durumda Sarkozy, ikinci tura kalamayarak yarıştan eleniyor.

Sosyalist Parti'nin IMF Başkanı yerine eski genel sekreteri Francois Hollande'ı aday göstermesi halindeyse, Marine Le Pen yine yüzde 24, Nicolas Sarkozy yüzde 21, Hollande yüzde 20 oy elde ediyor.

İlk kamuoyu araştırmasında, araştırma şirketinin, Sosyalist Parti'nin adayı olarak popülaritesi oldukça yüksek olan Strauss-Kahhn yerine, partinin şimdiki genel sekreteri Martine Aubry'yi aday göstermesi anket uzmanlarının eleştirilerine yol açmıştı.

Araştırma şirketinin düzenlediği ilk anket, birinci turda Sarkozy ve Aubry'nin yüzde 21 oranında oy alacağını ortaya koymuştu.

Marine Le Pen'in babası Jean-Marie Le Pen, 2002 yılında düzenlenen seçimlerde büyük bir sürprize imza atarak yarışı ikinci sırada bitirmiş ve dönemin Sosyalist Başbakanı Lionel Jospin'ın siyaseti bırakma kararı almasına neden olmuştu.

Siyasi gözlemciler, aşırı sağın güçlenmesinden korkan merkez sağın, bu seçimlerde İslam ve laiklik konusunu seçim kampanyasında malzeme yapmak için çaba göstereceği düşüncesinde.

Fransa'da 2007 yılındaki seçimlerde, Türkiye'nin AB üyeliği aleyhtarlığı ve kaçak göç konusu, merkez sağ ve aşırı sağın seçim malzemesi olarak ön plana çıkmıştı.

A.A