DTP Tunceli İl Kongresi'nde İstiklal Marşı okunmadı, Atatürk portresi ve Türk bayağı asılmadı. Kongrede il başkanlığına Yurat Polat yeniden seçildi.

Belediye Konferans Salonu'nda yapılan kongrenin açılışında konuşan İl Başkanı Murat Polat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, PKK konusunda “Son fert ortadan kaldırılıncaya kadar bu mücadele sürecek” dediğini savunarak, “Hayır sayın Başbakan sen bu mücadeleyi bitiremezsin. Biz her zaman "demokratik çözüm' diyoruz. Ama görüyoruz ki imha ve inkarda ısrar ediliyor. Bu devrimci bir hararettir, devrimci hareketlerin sonu getirilemez. Ham hayâl görüyorsunuz. Biz sonuna kadar direneceğiz, biz sosyalist bir hareketiz, bir halk hareketiyiz. Kürt hareketi halklaşmıştır, "Sen bütün halkı yok edemezsin buna gücün yetmez' diyoruz” dedi.

"CANLI BOMBA' ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI

DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, Tunceli'de 30 Haziran 2006 tarihinde intihar saldırısı yapan ve 7 askerin şehit, 33 askerin de yaralanmasına neden olan PKK'lı "Canlı bomba' "Zilan' kod isimli Zeynep Kınacı'yı "özgürlük eylemcisi' ilan etti. Yüksek, Kınacı'nın yaptığı eylemi ve çatışmalarda ölen PKK'lıları kastederek onların çığlıklarını yüreğinde hisettiğini belirterek şöyle konuştu:
“Hâlâ Zilan'ların bu kentte geliştirdikleri özgürlük eylemlerini hissediyorum, hâlâ toprağa bedeni düşen yoldaşlarımın çığlıklarını duyuyorum, hâlâ halkımız üzerinde geliştirilen baskının zulmün açılarını yüreğimde hissediyorum ve hâlâ Dersim'in tüm bunlara karşı geliştirdiği özgürlük direnişini hissediyorum. Bize ısrarla bir şeyler dedirtmeye çalışanlar duysun bunu. PKK bir terörist örgüt değildir.”

Tunceli Belediye Başkanı DTP'li Songül Erol Abdil ise, Kuzey Irak'taki PKK'lı teröristlerin karargahının bulunduğu Kandil Dağı'na her uçak kalktığında, aynı havayı soludukları ve beraber büyüdükleri insanların öldürüleceği kaygısını yaşadıklarını söyledi. Başkan Abdil, “Kandil"e her uçak kalktığında, Tunceli'de operasyon için her helikopter kalktığında bizde birlikte doğduğumuz birlikte aynı havayı solduğumuz insanları öldürecekler diye kaygılar yaşıyoruz. Biz bunun için Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesini istiyoruz. Artık bu tip kaygılar yaşamak istemiyoruz” dedi.

DTP Tunceli milletvekili Şerafettin Halis ise, AKP'nin 2009'da yapılacak yerel seçimlerde Tunceli'de belediyeyi almayı hedeflediğini söyledi. Halis, AKP'nin önceki seçimlerde kazandığı belediyelerin zor durumda olduğunu ve itfaye araçların akü takamaz duruma geldiklerini ve Hozat'ta 2 Alevi Köyü'ne imam ataması yapıldığını öne sürerek şöyle konuştu:

“Bir belediye verdik otelini sattılar, itfaiyeye akü takamıyorlar. Nasıl burayı alırlar? Burayı almak istemesi satın alma politikasıdır ama Dersim (Tunceli'yi kast ediyor) satın alınamaz. Bazı rant çevreleri AKP'nin yeni il yönetimi listesine girmiş bunlar sözüm ona yoksullara sahip çıkacaklar. Bunlar yoksullara bir şey vermez. Hozat'ta Alevi köylerine imam atamışlar, Hozat"ın her iki köyünde tek bir Sunni vatandaşın olmamasına karşın 2 Alevi Köyü'ne imam atanıyor. Bu, AKP'nin sinsi planıdır. Daha önce de Sivas'ta da öğretmeni olmayan Alevi Köyü'ne imam atamışlardı.”