Mersin'de tüketim malları satan esnaflar özellikle kullanılan ifadelerin hem kendilerini hem de müşteriyi aşağıladığını söylüyor..

İstanbul, Ankara ve daha birçok şehrin muhtelif yerlerinde yer alan bilbordaki reklam bazı vatandaşların tepkisini de çekiyor..

Mersin Dayanıklı Tüketim Malları Satıcıları Dayanışma Derneği de isimsiz reklam için bir kınama yayınladı. MERSAD Başkan Özcan Demir, “Bu Mersin halkına ve esnafına yapılmış büyük bir saygısızlıktır” dedi.

İsimsiz reklamlara ilişkin bir tepki de Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ünal"dan geldi. Ünal, şehrin bazı noktalarındaki raketlerde yayınlanan söz konusu reklamın toplumu aşağılayıcı unsurlar taşıdığını ve tüketici özgürlüğünü engelleyici mesajlar içerdiğini savundu.

MERSİNLİ ESNAF BASIN AÇIKLAMASIYLA KINADILAR

Kısa adı MERSAD olan Mersin Dayanıklı Tüketim Malları Satıcıları Dayanışma Derneği, birkaç gündür şehrin muhtelif yerlerinde bulunan bilboardlardaki yer alan bir reklam ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

MERSAD adına gazeteciler cemiyeti basın merkezinde bir açıklama yapan Başkan Özcan Demir, şehrin muhtelif noktalarında bulunan raketlerdeki reklamlarda yer alan ifadelerin kent halkını ve tüketicisini rencide edici ve aşağılayıcı boyutlarda olmasını sert bir dille eleştirdi.

Altında hiçbir firmanın ismi olmadan yayınlanan reklamların “ Bilgisayara fazla para ödeyecek kadar kaz kafalı mıyım?” “Fotoğraf makinesi alırken sağılacak inek miyim?” gibi talihsiz ve aşağılayıcı ifadeler içerdiğini söyleyen Başkan Demir, “Şimdi değerli Mersin halkına soruyoruz. Mersin"de yaşayanların alışveriş yaparken kaz kafalı, kuş beyinli, inek olduğunu varsayan ve bu varsayıma dayanarak bizleri bu konuda uyarmayı kendine görev edinen bu akıldane kimdir ? Marka ve mağaza adı vermeksizin bilgisayar, cep telefonu, buzdolabı, fotoğraf makinesi gibi ürün kategorisi belirtip, adı, markası ve modeli belirtilmeyen ürünler üzerinden ucuzluk şaklabanlığı yapan, altına adını dahi yazmaktan çekinen bu istismarcı kimdir ? Kendi adını ortaya koymadan Mersinlileri koyun, inek, kaz kafalı ve kuş beyinli varsayan kendisi dışındaki Mersin esnafının kazıkçı, pahalıcı, müşterilerini aldatan ve dolandıran olduğunu ima eden bu mesajın sahibi kimdir?” dedi.

Yapılan bu reklamın Mersinlinin zekasına, seçme özgürlüğüne ve Mersin esnafına yapılmış büyük bir saygısızlık olduğuna dikkat çeken Demir, “Esnafımız bin bir zorlukla açtığı dükkanını sabahtan akşama siftahsız kapatmakta, asla onuruna leke sürdürmemektedir. Hiçbir Mersin esnafı kendi müşterilerine zarar verecek bir davranış içerisinde olmamıştır. Panolardaki bu mesajlar sahibinin rekabetçi piyasada ne kadar agresif ve kural tanımaz olduğunu çok açık göstermektedir. Rekabet yasal kurallarla belirlenmiş şekilde yapılmalıdır. Hiçbir kurumun veya şahsın rekabet kurallarını yok sayarak, insanları aşağılaması veya kendisi dışında kalanları pahalıcı, kazıkçı gibi saygısız ifadelerle topluma yansıtması kabul edilebilir bir şey değildir” diye konuştu.

Öte yandan MERSAD Başkan Özcan Demir, bu konunun takipçisi olacaklarını ifade ederek, Mersin tüketicisinin ve esnafının hakkını aramak üzere MTSO ve ESOB "u göreve çağırdı. Demir, konuyu Rekabet Kurulu ve Reklam Özdenetim Kurulu"na taşıyarak, yasal yollardan hak arayışına gireceklerini de sözlerine ekledi.

ÜNAL: “BU SAYGISIZLIĞA SON VERİN”

Kentin muhtelif noktalarında yer alan bilboardlardaki son günlerde yayınlanan reklamla ilgili bir açıklamada Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal"dan geldi.

MGC Başkanı Ahmet Ünal, şehrin bazı noktalarında raketlerde yayınlanan söz konusu reklamın toplumu aşağılayıcı unsurlar taşıdığını ve tüketici özgürlüğünü engelleyici mesajlar içerdiğini savundu. Reklamın, Mersin halkının tüketici konumundaki hür iradesini yönlendirmeyi saygısız ve aşağılayıcı bir yol seçerek yayınlanmasına sessiz kalamayacaklarını ifade eden Ünal, “ Öncelikle biz bu reklam anlayışını çağdışı ve ahlaki kurallara aykırı buluyoruz. Bu reklamın Türk toplumunun ahlaki değerlerini ve ticaretteki rekabet kurallarını hiçe sayan özellikler taşıdığını görmemek mümkün değildir. Bu reklamın isimsiz olarak yayınlanması kadar, reklamın bu şekilde yayınlamasına olanak sağlamak ve ses çıkarmamakta kaygı ve üzüntü vericidir. Bu reklam, kentimizde yaşanan bilboard sayılarındaki artışın yanı sıra, içerik olarak kontrol edilebilirliğinin de ortadan kalktığının işaretidir. Kentin ciddi bir sorunu haline gelen bilboardlar, artık mersin halkının aşağılandığı ve rencide edildiği alanlar haline gelmiştir. Kentli olma duyarlılığını attığı her adımda hisseden bir meslek örgütü olarak, yetkilileri bu konuda önlem almaya çağırıyor, konunun sıkı bir takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” dedi./haber7