Dün akşam çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve toplantılara katılmak üzere Amasya'ya gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugünkü programına Vali Abdil Celil Öz'ü makamında ziyaret ederek başladı. Bakan Yıldız burada basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

GAYRETİMİZİN SONUCUNU ALDIK
Hollandalı bir firma tarafından 2002 yılında, Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) nezdinde açılan davada Enerji Bakanlığı'ndan 100 milyon dolar tazminat istendi. Zonguldak'ın Alaplı İlçesi'nde gerçekleşmeyen doğalgaz çevrim santralı projesiyle ilgili açılan davayı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın kazanmasıyla ilgili soruyu cevaplandıran Bakan Yıldız, "Türkiye'nin gelişen ilerleyen ekonomisi, idaresi her türlü siyasetiyle beraber, beyniyle, zihniyle, kalbiyle, vicdanıyla bütün yönleriyle beraber büyüyor" dedi. Türkiye'de obez büyümek olmadığını belirten Bakan Yıldız, "Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlığının özellikle müzakere gücü artmış ve Türkiye'nin büyüyen gücüyle mütenasip bir hukuk yapılanması da var. Son derece güçlü bir hukuk müşavirliğimiz oluştu" hatırlatmasında bulundu.

TÜRKİYE BU PARAYI KOLAY KAZANMIYOR
Özel sektörden alınan hizmetlerle beraber bugüne kadar bir çok davayı kazandıklarına da dikkat çeken Bakan Yıldız, "Bunlardan bir tanesi de en son eklenen Alaplı dediğimiz 120 megavat yine bizim iktidarlarımızdan, hükümetlerimizden önce 1998 yılında imtiyaz sözleşmesi, 2001 yılındaki değişen kanunla beraber uluslararası mahkemeye intikal etmiş bir konuydu. 100 milyon dolara yakın para tahsil etmeye çalıştılar" dedi. Bakan Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye bu paraları kolay kazanmıyor. Yalnızca bir davadan istenen para Amasya'ya yaptığımız yatırımın iki katı. Böyle bir şey olmaz. Hamd olsun Uzanlar'dan sonra birçok dava da kazanılmıştı. Alaplı bunların arasına eklendi. Uluslarası arenada hukuk çevresinde Türkiye haklı olduğu bütün konuları savunuyor. İnşallah bundan sonraki davalarımızı da aynı yönde kazanacağımız kanaatindeyim. Çünkü haklıyız. Haklıysak güçlüyüz demektir. Güçlüysek biz onun sonuçlarını, meyvelerini alırız diye düşünüyoruz. Türkiye bir hukuk zaferi daha kazanmış oldu. Paralarımızı hak edilmeyen noktalara vermediğimizin onlara bir örnek teşkil etmesini ben tavsiye ederim."

İKİ LİDERİN FARKLI VURGULARI OLDU
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte yaptığı Rusya ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Yıldız, "Dışişleri ve enerji sektörü açısından son derece önemliydi. İki liderin de farklı vurguları oldu. Ve ortak paydayı koyabilecekleri güzel başlıklar oluştu. Özellikle sektörümle alakalı bahsetmek isterim. Nükleer enerjinin özellikle Türkiye'nin üretimindeki payını alabilmesi için stratejik öneme haiz proje üzerinde, gelişmeler üzerinde konuşuldu. Ekim ayının ortasında sayın Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin detayları konuşuldu. Rusya Federasyonuyla doğalgazda, petrolde ve nükleer enerjide geliştirilebilecek projelere değinildi. Bu tür fırsatların özellikle dünyadaki global krizin gölgesinde geliştirilmeye dönük bir yelpaze üzerine konuşuldu. Enerji sektörü önemine haiz başlıklarla ve altı kalın çizgilerle çizilecek tarzda vurgulanmış oldu" şeklinde konuştu.

DOĞALGAZ ZAMMI HER AYIN SONUNDA DEĞERLENDİRİLİR
Bir basın mensubunun doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusunu da yanıtlayan Bakan Yıldız, "Her ayın sonunda doğalgazla alakalı maliyetler getiriler. götürüler hepsi masanın üzerine konur ve ondan sonra karar verilir. Şu anda biz ay sonunda değiliz" diye yanıtladı. Bakan Yıldız daha sonra belediyeyi ziyaret etti.